Olakšati život blokiranima ili pod ovrhom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Udruge “Blokirani”, s kojima se već nekoliko puta sastala, a prošle godine 19. lipnja zajednički su organizirali okrugli stol “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran”.

Predstavnici Udruge upoznali su predsjednicu s dramatičnim stanjem u kojem se nalaze njihovi članovi, ali i oko 320 000 građana s dugom većim od 40 milijardi kuna. Kao ključ problema istaknuli su trenutačni zakonski okvir koji je, prema njihovu mišljenju, omogućio spregu financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja. Smatraju kako je cjelokupan sustav postavljen tako da mu nije cilj naplata potraživanja, nego  financijsko iscrpljivanje dužnika. 

Posebno su naglasili da se svaki dan u Hrvatskoj pokreće 2.000 novih ovrha, od čega najveću financijsku korist imaju javni bilježnici, odvjetnici i Fina. Temeljni problem je, prema njihovu mišljenju, u tome što su iz cjelokupnog procesa izbačeni hrvatski sudovi. Zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom i načinom pripreme novog ovršnog zakona, predstavnici Udruge izašli su iz radne skupine za izradu nacrta prijedloga ovršnog zakona. S tim u vezi upoznali su predsjednicu sa svojim prijedlogom rješenja, pri čemu ističu da novi ovršni zakon mora biti dio šireg zakonskog okvira koji će omogućiti rješavanje problema. 
 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je svoju zabrinutost zbog činjenice da se problem toliko dugo ne rješava te zbog svih posljedica koje iz toga proizlaze. “Zbog svega toga, država mora očitovati volju i odlučnost za što brže i kvalitetnije nalaženje rješenja tog problema. Predsjednica je izrazila očekivanje da će Vlada Republike Hrvatske u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju građanima koji se nalaze u blokadi ili pod ovrhom. S prijedlozima mjera koji su joj predstavljeni upoznala je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te će i dalje pozorno pratiti situaciju i dinamiku postupanja”, stoji u priopćenju.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content