Stvoren je prostor u kojem se katolike može vrijeđati

Snimanje njemačkog dokumentarnog filma “Boja kože” u Dubrovniku, kojem je ekipa snimala srpsku umjetnicu Vesnu Knežević koja se skidala gola na zidinama, u domu Marina Držića pa i u crkvi svetog Ignacija, šokiralo je građane i gradske i županijske vlasti. 

Dubrovački biskup Mate Uzinić najavio je podnošenje prekršajnih prijava zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika. Također, Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutche Film und Fernsehakademie Berlin kako bi zabranila javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama. 

O ovome skandalu u Studiju 4 razgovarali smo s Darkom Pavičićem.  

Ovo je apsolutno šok. Ne mogu vjerovati da si netko može dopustiti takav luksuz da napravi blasfemiju. To je svetogrđe. Svatko, pa i s minimalnim kućnim odgojem, zna da to nije primjereno. Crkva je sveti sakralni prostor, ona je posvećena i za vjernike ima veliko značenje. U svetohraništu se nalazi živi Isus Krist – vjernici vjeruju u to, istaknuo je Pavičić.

Za njega su izgovori da je to javni prostor i kako je riječ o umjetnosti – čista laž. Ako svojom slobodom ugrožavate nečiju drugu slobodu i prava, onda se prelazi granica. Netko tko je to radio morao je znati da će uvrijediti nekoga, naglasio je Pavičić.

Da se to dogodilo u džamiji to bi bio prvorazredni svjetski skandal. Ovo je test cjelokupnog odnosa prema katolicima u Hrvatskoj, a i kršćanima jer se kroz javna vrijeđanja u medijima i ponižavanja i svećenika i vjernika – zapravo stvorio jedan prostor da netko može uzeti svoj projekt, proglasiti ga umjetnošću, a zapravo se radi o čistom egzibicionizmu. Svatko može svoj egzibicionizam proglasiti umjetnošću da bi uvrijedio kršćane, dodao je Pavičić.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content