TwitterFacebookPinterestGoogle+

Dubrovački biskup blagoslovit će oskvrnjenu crkvu na Jezuitima

  • Written by:

Dubrovački biskup Mate Uzinić odredio je da se, u skladu sa Zakonikom kanonskog prava, pokorničkim obredom nadoknadi uvreda nanesena činom oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku, izvijestio je Hrvatski katolički radio.

Jer je teškim djelom sablazni povrijeđena svetost Crkve u kojoj vjernici slave svetu misu, zabranjeno je obavljati bogoslužje dok se pokornički obred ne izvrši.

HKR prenosi kako će se kao naknada za počinjeno nedjelo u istoj crkvi u četvrtak 8. žujka u 18 sati održati jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, nakon čega će biti slavljena sveta misa i izvršen ponovni blagoslov crkve.

Svi vjernici su pozvani da se odazovu i sudjeluju na navedenim bogoslužjima, kao i da se uključe u inicijativu „24 sata za Gospodina“, koja će biti održana 10. ožujka, a bit će namijenjena na istu nakanu.

Biskup Uzinić također je odredio da se od danas niti jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji ne smije ostaviti otvorena bez nadzora, izvješćuje HKR, koji prenosi i izjavu generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoja Katušića da će protiv počinitelja današnjeg čina biti poduzete pravne radnje. 

Biskup Mate Uzinić reagirao je zbog fotografija nage žene u dubrovačkoj crkvi u sklopu snimanja jednog njemačkog dokumentarnog filma.

Neprijatelj Crkve neumorno radi, a da je odabrao vrijeme Korizme, kada su vjernici pozvani u tišini intenzivnije razmišljati o Kristovoj muci i smrti, na ozbiljnost i pokoru, ovom blasfemijom teško su povrijeđeni vjernički osjećaji.

O svemu se oglasio i biskup Uzinić.
Duboko me ražalostilo to što je danas zbog vlastite promocije zloupotrijebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, na što ćemo morati medijski i pravno reagirati, napisao je dubrovački biskup Mate Uzinić osvrnuvši se tako na fotografije gole žene nastale unutar crkve na Jezuitima.

“Moleći večeras Gospodina za nas koji smo ovim povrijeđeni, s raspetim Isusom želim moliti i za one koji su to uzrokovali govoreći: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine’!”, dodao je biskup Uzinić na svom Facebook profilu.

Nakon objave biskup je dobio podršku brojnih vjernika, a među komentarima se našao i onaj don Vinka Puljića iz misije u njemačkom Siegenu. “Dragi Biskupe, molimo Vas iz HKM Siegen da medijski i pravno reagirate! Večeras su me zvali vjernici iz moje Misije, inače Dubrovčani, koji su jako ogorčeni time što se radi od našega Dubrovnika. Ogorčeni smo! A to što govorite da “ne znaju što čine”… znaju, znaju, itekako znaju… Namjerno ciljana Sodoma…! Namjerno oskvrnjuju Hram Božji! Bog Vam dao snage Mate db!”, napisao je Puljić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana dubrovački fotograf Stijepo Brbora surađivao je s njemačkom tv ekipom Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin na snimanju studentskog dokumentarnog filma The Color Nude o kojoj je pisao Dubrovački vjesnik, i u kojem su kao scenografiju odabrali dubrovačke crkve, ali i brojne lokacije na otvorenome, poput dubrovačkih zidina.

Prema informacijama koje smo dobili radi se o Isusovačkoj crkvi sv. Ignacija koja svoja vrata drži otvorena tijekom cijelog dana za osobnu molitvu i posjete. Biskupija za snimanje nije dala suglasnost čime je oskvrnjena i zloupotrijebljena svetost sakralnih zgrada.

Izvor: MISIJA / HKR / MEDJUGORJE-INFO

Komentari