Hasanbegović dobio tužbu protiv Tomića, platit će mu 30.000 kuna

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović dobio je tužbu protiv kolumnista Ante Tomića. Tužio ga je za duševne boli zbog članka ‘Jadi političkog minotaura’ objavljenog  28. siječnja 2016. u beogradskom tjedniku NIN.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu dobio spor protiv splitskog kolumniste Ante Tomića koji će mu, postane li presuda pravomoćna, morati isplatiti naknadu štete u iznosu od 30 tisuća kuna, uvećanih za zateznu kamatu.

Presudom je Tomiću naloženo također da Hasanbegoviću nadoknadi i parnični trošak u iznosu oko 12,800 kuna.

Hasanbegović je tužio Tomića zbog uvreda na njegov račun iznesenih u članku “Jadi političkog minotaura”, objavljenog 28. siječnja 2016. u tiskanom izdanju beogradskog tjednika NIN, odnosno 31. siječnja 2016. u njihovoj elektroničkoj verziji, kao i na facebook stranici.

U tom tekstu Tomić je za Hasanbegovića rekao da je „retard“, odnosno „nemoguće biće, politički minotaur, ‘ideološki jednorog“, „ustaški klaun“, „slaboumni zagrebački musliman“ i „bijednik“.

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima može misliti što hoće pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

Sutkinja Jadranka Liović Merkaš zaključila je da su objavljene informacije povrijedile tužiteljev integritet, čast i ugled i dostojanstvo, čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti.

Sud je prihvatio Hasanbegovićeve tvrdnje po kojima se našao u stanju uznemirenosti, nesanice, izrugivanja prolaznika, zbog čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na uobičajena mjesta, što su osjetili i članovi njegove obitelji. To se po stavu suda doista dogodilo s obzirom da nije logično ni životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi se s takvim kvalifikacijama.

Iako je tuženik, izrazio sumnju u pretrpljene tegobe tužitelja, smatrajući postupak političkom predstavom tužitelja, sud je zaključio da već iznesene teške kvalifikacije o Hasanbegoviću opravdavaju dosuđene pravične novčane naknade.

Izvor. direktno.hr

Odgovori

Skip to content