Marijana Petir: “Prema Istanbulskoj konvenciji rod postaje društveno uvjetovani konstrukt”

Povodom najave ratifikacije Istanbulske konvencije u idućih 14 dana od premijera Plenkovića pridruženih mu partnera , Istanbulsku konvenciju za N1, komentirali su hrvatski zastupnici u EU parlamentu, Marijana Petir i Tonino Picula.

“Uvijek sam protiv kad se Europska unija miješa u nadležnost države članice. Tu nije izuzetak, tako postupam i u svim drugim slučajevima. S druge strane treba pojasniti što bi se time dobilo, a što izgubilo. Ja konkretno ne vidim dodanu vrijednost Konvencije u borbi protiv nasilja jer već imamo postojeće instrumente i zakonodavstvo koje moramo provoditi”, objasnila je Marijana Petir.

“Ako se danas događaju problemi, moramo biti dosljedniji u provedbi zakona”, dodala je.

Petir smeta što bismo u slučaju ratifikacije Konvencij, “imali nekog naddržavnog policajca koji bi sve provjeravao”.

“Pola država članica EU-a nije ratificiralo Konvenciju i to govori da postoji problem. Prema Rimskom statutu međunarodnog kaznenog prava rod se odnosi na muški i ženski, a prema Istanbulskoj konvenciji rod postaje društveno uvjetovani konstrukt. Nemamo muško i žensko, rod se može birati. Onda bi se to uzročnoposljedično moralo prenijeti u sve naše kurikulume i sve državne politike što bi izazvalo kaos i ne samo da je to protivno međunarodnom pravu, nego i nekim vrijednostima koje baštinimo”, rekla je Petir.

“Autore Konvencije zanimalo je da se početkom 21. stoljeća rodno uvjetovanu diskriminaciju svede na najmanju mjeru”, rekao je Picula te dodao da je nasilje generirano i društveno uvjetovano.

Petir mu je replicirala da Konvencija ne uvodi nijedan novi instrument za suzbijanje nasilja, a stvara nove obveze koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom te mu poručila da pročita Konvenciju.

Picula je kazao da je pročitao Konvenciju, a za raspravu u Saboru je rekao: “Toj se raspravi treba posebno radovati. I njenim posljedicama“.

Izvor: narod.hr/N1

Odgovori

Skip to content