Među nagrađenim Utjecajnim Hrvaticama iz cijelog svijeta i Anita Martinac iz Mostara

Mreža hrvatskih žena uručila je dvadeset četiri priznanja ”Utjecajne hrvatske žene” i ”Buduće liderice” Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije.

Središnja tema treće međunarodne konferencije “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bila je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i filantropiji.

Osnivačica CWN/MHŽ-a Caroline Spivak na otvaranju konferencije istaknula je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti, a posebice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zemljama s dubokom demografskom krizom. ”Žene, budite poticaj drugim ženama jer ćete time ojačati i svoj položaj”, istaknula je i dodala kako su ženska prava i muška prava, odnosno ljudska prava.

Treću godinu Mreža hrvatskih žena u fokus je smjestila dobitnice nagrada ”Utjecajne hrvatske žene”i ”Buduće liderice” i predstavila žene koje pozitivno utječu na sva područja života. ”No, i danas postoji velik raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge u mnogim zemljama žene se čak i ne smatraju osobama. Nisu ravnopravne u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo”, rekla je Spivak.
”Ne samo da se muškarci boje žena, nego se i žene boje žena”, ustvrdila je Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske.

Dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i nacionalnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koji koordinira rad 187 hrvatskih katoličkih župa i misija u svijetu podsjetio je na blaženu Mariju od Propetog Isusa Petković, koja bi danas zaslužila prizananje ”Utjecajna hrvatska žena”. Poručio je svim ženama da su obdarene talentom, ili biblijski rečeno potencijalom, zato što su žene. ”Uložite talent u poboljšanje društva i ne bojte se žena u politici, poduzetništvu, znanosti, sportu, pa ni u Crkvi”, upozorio je.

Konferencija uključuje niz predavanja i panela o položaju i utjecaju žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnom radu.

Glavna govornica konferencije je dr. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, također dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2018.

Na panelu o kulturi sudjelovale su Zrinka Bačić, osnivačica kulturne udruge Hrvatsko talijanski mozaik Rim, Ksenija Abramović, osnivačica televizije Laudato, Glorija Jureši, predsjednica hrvatskog katoličkog centra u Australiji i Anita Martinac književnica i predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Međunarodna konferencija završila je panelom ”Poremećaj i budućnost energetske revolucije” na kojemu su govorile Josipa Petrunić, glavna izvršna direktorica konzorcija Canadian Urban Transit research and Innovation i Tea Žakula, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveušilišta u Zagrebu. Upozorile su na premali postotak žena u svom sektoru te poražavujuću statistiku od samo 8 od 15 posto žena koje završe Fakultet strojarstva u Hrvatskoj.

Kako navode organizatori, cilj konferencije je isticanje brojnih uloga i postignuća žena u poslovnom svijetu, ali i otvoriti mogućnosti svladavanja izazova, čijim će se ostvarenjima pridonijeti boljitku ne samo Republike Hrvatske već i svih zajednica u svijetu u kojima žive hrvatske žene.

Želja je ukazati na njihov velik doprinos te umrežavanjem i stvaranjem novih poslovnih partnerstva u Hrvatskoj i izvan nje pomoći razvoju hrvatskoga društva jer uključivanje žena u poslovni svijet te njihov napredak, znači i napredak ekonomije.

28871875_10213989289821499_1125550330864467968_o

Dobitnice nagrada Utjecajna hrvatska žena za 2018. godinu su dr. Vesna Bosanac iz RH za humanitarni rad, Anita Martinac iz BiH za kulturu i umjetnost, Ksenija Abramović iz RH za humanitarni rad, Zrinka Bačić iz Itaije za kulturu i umjetnost, Carolina Borojević iz Čilea za voditeljstvo i inovacije, Antonella D’Antuono iz Italije za kulturu i umjetnost, Suzana Flanz iz Njemačke za poduzetništvo, Gloria Jurešić iz Australije za kulturažu i umjetnost, dr. Andrea Zorka Kinda-Berlakovic iz Austrije za kulturu i umjetnost, Sara Kolak iz RH za sport, Đurđica Orepić iz RH za sport, dr. Josipa Petrunić iz Kanade za znanost, Marija Perić iz BiH za poduzetništvo, dr. sc. Marija Selak iz RH za znanost, dr. med. Nikolina Sesar iz RH za znanost, dr. sc. Branka Salopek Sondi iz RH za znansot, Ivana Tkalčić iz RH za kulturu i umjetnost, Kathryn Tešija iz SAD za poduzetništvo, Ana Tomašković iz RH za humanitarni rad, doc. Dr. sc. Ana Jurinjak Tušek iz RH za znanost i Tea Žakula iz RH za znanost.

Dobitnice nagrada Buduće liderice su Tatjana Mustač iz Ujedinjenih država, Iva Buljan iz RH i Maja Grujić iz RH.

Sve dobitnice posjetile su i Energetski centar Bračak, objekt koji bi trebao postati centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe, Hrvatsku kuću u Preradovićevoj 31, u kojoj su se okušale u pletenju cekera od komušine pod budnim okom hrvatske etno dizajnerice Mine Petre te Hrvatsku Maticu iseljenika u kojoj je upriličena izložba ”Tri umjetnice u mreži hrvatskih žena” na kojoj su se predstavile umjetnice Iva Batistić, Ivana Tkalčić (dobitnica Nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene 2018.’) i Nada Franka Čakar.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu te je prepoznata kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content