Rastu vodostaji, najkritičnije na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice

Rastu vodostaji rijeka. Zbog poplava, mnogi koji žive uz rijeke noćas nisu spavali. Branili su svoje kuće od prodora vode. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice. 

Zbog izlijevanja Une – na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Jutros u 6 sati vodostaj je bio 453 centimetra. Poplavljena je cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno. Voda je već prodrla u nekoliko kuća.

karlovačkim naseljima Logorište i Mala Švarča izlile su se Mrežnica i Korana. Djelatnici Hrvatskih voda i stotinjak pripadnika HV-a cijeli su dan postavljali box-barijere i zečje nasipe kako bi obranili kuće. Sinoć je to područje obišao i premijer Andrej Plenković. Poručio je da je dokumentacija za strateški projekt sustava stalne obrane od poplava spremna i da je u stalnom kontaktu s gradonačelnikom i županom. 

Vodostaj Kupe na sisačkom području također je u porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se za 24 sata. U vikend – naselju Žažina stanje je za sada pod kontrolom. Voda je ušla u dvorišta, ali ne prijeti kućama. Slična situacija je i u Starom Brodu. 

Ekipe Crvenog križa na svim su područjima kojima prijeti poplava u stanju pripravnosti i organizirane su u dnevna i noćna dežurstva. Čelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić u Temi dana pozvao je građane da prate vremensku prognozu i obrate se službi 112 ako se osjećaju ugroženima. Krizni stožeri, poručio je, vode brigu o svakoj kući.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content