Dramatičan trend iseljavanja katolika iz Bosne i Hercegovine

Dramatičan trend iseljavanja zahvatio je i Bosnu i Hercegovinu. Prema podacima Katoličke crkve, broj katolika u BiH u prošloj se godini smanjio za 13 i pol tisuća i sada ih je malo više od 375 tisuća. Glavni razlog iseljavanja iz BiH loše je gospodarsko stanje u zemlji.

Broj katolika smanjen je u sve četiri biskupije, te je za godinu dana više od 13 i pol tisuća, većinom Hrvata, napustilo BiH. Ističe se kako najviše odlaze mladi ljudi i cijele obitelji, pa su sve glasniji pozivi upućeni političkim vođama.

No, ne napuštaju samo Hrvati Bosnu i Hercegovinu. U HNS-u smatraju da se taj trend može zaustaviti samo otvaranjem novih radnih mjesta, za što su odgovorne entitetske vlade i Ministarsko vijeće.

Hrvatska potiče ostanak Hrvata u BiH konkretnim programima pomoći. No, napominju kako se to može ostvariti samo ako funkcioniraju ključne institucije, a to su bolnice, sveučilišta, crkva i sve ono što čini identitet hrvatskog naroda.

Iseljavanje je zbog problema s izmjenom izbornog zakona sada možda u drugom planu, no mora se što prije aktualizirati jer ono nije samo egzistencijalno ili socijalno, nego i političko pitanje. Ono je ključno i za ostanak Hrvata kao konstitutivnog naroda, ali i za opstanak Bosne i Hercegovine.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content