‘Ovo je povijesni dan za Hrvatsku ratnu mornaricu’: u Splitu se otvara integrirani studij Vojnog pomorstva

Ako ste završili četverogodišnju srednju školu ili gimnaziju, položili državnu maturu te zadovoljavate potrebne psihofizičke, zdravstvene i sigurnosne uvjete, idealan ste kandidat za posebno integriran preddiplomski i postdiplomski sveučilišni studij “Vojno pomorstvo”.

Od rujna ove godine trideset zainteresiranih budućih časnika i inženjera mogu se prijaviti na studijski program osmišljen i realiziran u suradnji s Hrvatskim vojnim učilištem “Dr. Franjo Tuđman”, Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, brodogradnje i strojarstva te Filozofskim fakultetom.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), jer se vrlo intenzivno radi na jačanju, nadogradnji i novim sposobnostima hrvatske vojske. Mislim da je obrazovanje ključ i znanje, zato jako puno investiramo u obrazovanje naših časnika. U rujnu ove godine, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i kroz program vojno pomorstvo, mladi su dobili priliku u studirati za časnika pomorstva.

Vjerujem da ćemo odabrati najbolje i za pet godina dobiti vrhunski obrazovanog pomorskog časnika koji će biti u poziciji da zapovijeda, služi svojoj zemlji i da HRM bude jamac sigurnosti i opstojnosti na Jadranu – kazao je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske.

Hrvatska prva u Europi

Na jednom mjestu će se izvoditi program za potrebe cijele Hrvatske, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odakle ističu da studij vojnog pomorstva gledaju kroz prizmu afirmacije pomorstva općenito, jer je u odnosu na broj stanovnika i časničkog kadra Hrvatska daleko prva u Europi.
– Ne možemo zanemariti činjenicu da smo zemlja s 22 tisuće pomoraca, od toga je 15 tisuća na međunarodnoj plovidbi, a među njima je 12 tisuća časnika. U statističkom izvješću koje svake godine izdaje agencija za sigurnost plovidbe, Hrvatska je četvrta zemlja po broju časničkog kadra, a ispred nas su Francuska, Velika Britanija i Poljska, zemlje s više od 50 milijuna stanovnika svaka – ističe kapetan Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

Zato je program osmišljen tako da se studentima omogući stjecanje teorijskih i praktičnih znanja. Sastavni dio studija su vojnostručna i plovidbena praksa kroz koju se kadeti upoznaju sa životom i radom na brodu, a provodi se na brodovima HRM-a i ostalim javnim brodovima.

Važno je istaknuti da je stipendistima Ministarstva obrane osigurana stipendija, smještaj, prehrana, obvezna literatura, vojna odora, sportska oprema te troškovi javnog prijevoza. Školovanje će biti otvoreno prema partnerskim zemljama, a od iduće godine bi se trebalo provoditi i na stranom jeziku.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content