Fra Ivo Rastočić: Pismo razumijevanja – Kaže ne razumijete vi o čemu govori Istanbulska konvencija…

Kaže ne razumijete vi zašto su građani blokirani…
Kaže ne razumijete vi zašto su naši pozdravi osuđeni…
Kaže ne razumijete vi zašto blagajnica još uvijek radi nedjeljom…
Kaže ne razumijete vi zašto otac odlazi vani zaraditi za obitelj…
Kaže ne razumijete vi zašto uvozimo Gmo…
Kaže ne razumijete vi zašto smo dotakli moralno dno…
Kaže ne razumijete vi zašto nam je demografija na dnu…
Kaže ne razumijete vi zašto umirovljenici kopaju po kontenjerima i traže boce…
Kaže ne razumijete vi zašto mladi i obrazovani odlaze iz Domovine…
Kaže ne razumijete vi zašto su kladionice pune…
Kaže ne razumijete vi zašto nismo proveli lustraciju…
Ne razumijem ja tebe u kojem svijetu ti živiš. Što činiš? Za koga činiš?

Možda znaš samo vrijeđati, jer ta paradigma okretanja pile naopako i lijepljenja etiketa dolazi iz nekih mračnih crvenih vremena. Molim te prestani me vrijeđati jer ova nova plavo-mračna vremena traže od nas mnogo. Zalaganje i izlaganje one domoljubne paradigme koja se negdje u ovim etiketama izgubila.

Često se tužimo da nije lako usmjeriti pozornost da nas se pozorno sluša. Ali vi to postižete preko sluganskih pera koja netko tamo iz tame drži u ruci i piše svakojake konvencije koje bi nas mogle uništiti kao društvo. Naše je društvo, društvo hrabrih, društvo svijetla, koje netko iz tame jednim potezom pera želi uvući u svoju tamu. Nažalost to nalaže europsko društvo, koje vi ponizno slušate,  koje je otuđeno i puno individualno i materijalno okrenuto i u tome smjeru piše to pero iz mraka.

Ono što nam je svima potrebno nije neki jeftini optimizam, nije ni blještavilo i kič lampica koje će nas iz dana u dan podsjećati kako je sve divno, nije niti relativizam koji ruši sve pred sobom, nije individualizam koji nas podsjeća na totalitarizam.  To nije niti materijalizam iz kojega se javlja samo profit i naslada, a nije niti feminizam koji napada i etiketira.  To nisu novotarije vrednota koje razaraju društvo, to nisu zakoni koji ubijaju one najnevinije…

Danas nam treba odblokirati blokirane, vratiti dostojanstvo branitelju i braniteljici, dati slobodnu nedjelju za obitelj, pružiti mladima perspektivu i nadu ostanke, a našoj djeci pružiti obrazovanje na vrednotama koje nas krase. Da bismo se suočili sa ovim novim zahtjevima mi moramo pronaći odgovorne suradnike i suradnice, a ne potrčkala i uhljebe, domoljubne mlade ljude, formirati ih na temelju naših vrednota i to trebamo ratificirati. Podržavati i pružiti potporu onim istinskim projektima koji izgrađuju bolje društvo, a ne da nameću nekakve iskrivljene vrednote koje ruše društvo. Suradnja sa takvim ljudima jest ratifikacija vrednota i domoljublja i oni zaslužuju javno priznanje, mnogo veće od tvojih etiketa premjeru ako se tako još uvijek možeš nazvati.

Ali bojim se da ti ovo ne razumiješ jer ti piše jedan fratar, a ne Briselski činovnik…

Fra Ivo Rastočić

Odgovori

Skip to content