TwitterFacebookPinterestGoogle+

Izvanredno stanje obrane od poplave u Kosinju, vojska u obrani od poplava u Jasenovcu, Letovaniću i Karlovcu

  • Written by:

Na području Kosinja u Općini Perušić proglašeno je u nedjelju, 18. ožujka izvanredno stanje obrane od poplava.

Tu je odluku donio ličko-senjski župan Darko Milinović u svojstvu zapovjednika županisjkog Stožera Civilne zaštite i stavio stožere Županije i Općine Perušić u stupanj visoke pripravnosti. To znači, kako piše u Odluci, da operativne snage sustava Civilne zaštite trebaju poduzeti “sve operativne i logističke mjere za smanjenje rizika, zaštitu i spašavanje ugroženog stanovništva i imovine i uklanjanje posljedica u skladu s planovima zaštite i spašavanja”.

Izvanredno stanje odnosi se na naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka,

U odlici također stoji da je vodostaj rijeke Like na mjerodavnom vodomjeru Selište u nedjelju bio 494 centimetra s tendencijom porasta. Izvanredno stanje obrane od poplava na tome području proglašava se kad vodostaj Like na premaši 489 centimetara.

U subotu je župan prema svojim ovlastima najavio i proglašavanje stanja elementarne nepogode za taj dio Općine Perušić, a općinski Stožer Civilne zaštite je izvjestio da je trideset kuća u Kosinjskoj dolini poplavljeno, da pet naselja nema struju, te da su čamci jedina veza s ukupno oko 600 stanovnika do čijih kuća su nekoliko dana poplavljene ceste, a od danas i Kosinjski most.

Vojska u obrani od poplava u Jasenovcu, Letovaniću i Karlovcu

Hrvatska vojska i dalje sudjeluje u obrani od poplava na području Jasenovca, Letovanića i Karlovca, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva obrane HR (MORH).

U obrani od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji i Karlovačkoj županiji sudjeluju pripadnici protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na jasenovačkom području u mjestu Trebež, angažirano je 92 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV), na području Letovanića njih 50, a na području Male Švarće kod Karlovca 32 pripadnika HKoV-a.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, navode iz MORH-a.

Izvor: Hina; Foto: fah

Komentari