U Jasenovcu izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti

Na području oko Jasenovca Sava je dosegnula najviši vodostaj u povijesti – premašio je 925 cm i dalje raste.  Dosadašnji rekord, iz 1970. godine iznosio je 907 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Borbu s nabujalom Savom, koja prihvaća i velike količine vode iz nabujale Une otežava i snijeg. Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 20-30 cm. 

Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima posjetili su Jasenovac gdje su nazočili sjednici Stožera civilne zaštite.

Eugen Husak javio se iz sela Uštice – sela između Une i Save gdje se ulegnula državna cesta DC 24 između Jasenovca i  Hrvatske Dubice. Pukotine na cesti su prepune vode i prijetila je opasnost da će Una potkopati prometnicu i probiti nasip. Na nasipu su bile angažirane jake snage uključujući i ronioce koji su pregledali nasip. Rješenje je nađeno stavljanjem nepropusne membrane, čime je stvoren ‘sigurnosni čep’. Sve su snage potom prebačene kilometar uzvodno gdje se na jednom mjestu Una probila i prijeti kući. Tamo se također stavlja nepropusna membrana.

Na jasenovačkom području i pripadnici Hrvatske vojske

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih tvrtki, pripadnicima HGSS-a iz Novske, vatrogascima i drugima i dalje pomaže oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce te amfibiju. Iz MORH-a navode da je trenutačno na području Jasenovca, u mjestu Uštica, angažirano 111 pripadnika Hrvatske vojske. Pomažu stanovništvu u obrani od poplava.

Sastao se Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske

Iako je situacija ozbiljna, razloga za paniku nema. Zaključeno je to na večerašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Sastanak u Zagrebu održali su, kažu, preventivno kako bi dogovorili mjere za moguće scenarije. Sve su službe na terenu, a u pripravnosti su i dodatne snage koje će se angažirati prema potrebi. 

Stari nasipi natopljeni vodom, mještani u strahu 

HGSS je porukom na Twitteru potvrdio da je stanovništvo Mlake proteklih dana potpuno odsječeno zbog poplave. Navodi i da HGSS od ranog jutra čamcima prevozi materijal i djelatnike, kako bi se sanirao i podignuo nasip, te namirnice izoliranim mještanima.

HGSS je izvijestio da su ronioci u gotovo nemogućim uvjetima, s vrlo niskom temperaturom vode od sedam stupnjeva i nikakvom vidljivosti – spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. Naime, nešto poslije 12 sati tri ronioca iz Karlovca uz jednog člana Kluba podvodnih aktivnosti Vodomara stigli su na mjesto zarona na nasip između Uštica i Tanca. Budući da se radilo o odronu i urušavanju ceste, bilo je potrebno ojačati nasip uz koji ide cesta. Ronioci su razvukli deset cerada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su tako ojačali nasip i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje ceste. Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj točki pripremili moguću sanaciju, navodi HGSS.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content