19. MEĐUBISKUPIJSKI SUSRET MATURANATA

Tradicionalni 19. međubiskupijski susret maturanata održao se u subotu u Hercegovini. Susretu su prisustvovali maturanti iz četiriju dalmatinskih nad/biskupija (Splitsko-makarska, Zadarska, Šibenska i Dubrovačka) predvođeni svojim vjeroučiteljima i predmetnim profesorima.Toga kišnog jutra uputilo se pedesetak autobusa iz čitave Dalmacije u Humac, malo pogranično naselje pored Ljubuškog koje je poznato po franjevačkom samostanu i crkvi sv. Antuna Padovanskog u kojoj je oko 10.00 sati započelo euharistijsko slavlje predvođeno šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem.

Inače, humački samostan je utemeljen davne 1867.godine da bi u Drugome svjetskom ratu bio dobrano porušen. U poraću, radovi na obnovi samostana su trajali od 1958. do 1994. godine čime je čitavi kompleks poprimio današnju vizuru.U novije vrijeme, zapadno od samostana uređen je vrt s prostorijama za rekreaciju, obnovljena je Gospina spilja i 160 metara duga staza za šetnju i molitvu. Također, temeljito je obnovljen i klaustar samostana te je uređena komunalna infrastruktura dovođenjemvode i kanalizacije. Kompletni radovi koji uključuju i novouređenu knjižnicu, višenamjensku dvoranu sv. Ante (120 osoba) i muzejski postav završeni su 2004. godine. Upravo je knjižnica jedna od najvećih kulturnih vrijednosti samostanskog sklopa. Na svojim policama čuva 20 000 knjiga s najstarijim primjercima iz 16. stoljeća koji obuhvaćaju gotovo sva područja prirodnih i društvenih znanosti (među raritetima, ističu se Homerova djela “Odiseja” i “Ilijada” – tiskani 1537. godine). Valja istaknuti da je prvotni humački muzej, iako u međuvremenu u potpunosti moderniziran i adaptiran konceptu suvremene muzeološke struke, otvoren 1884. godine čime predstavlja prvu javnu muzejsku zbirku u Bosni i Hercegovini. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni sa šireg prostora Hercegovine od prapovijesti do naših dana. Ipak, glavni eksponat predstavlja glasovita Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.

U opisanom kulturnom i duhovnom okruženju učenici iz cijele Dalmacije prisustvovali su svetoj misi. Prilikom euharistijskog slavlja,maturanti su imali priliku pristupiti uskršnjoj ispovijedi. Vođeni unutarnjim pozivom i divnim slavljem gozbe Gospodnje, ispovijedali suse u dugačkim redovima sve do okončanja euharistijskog slavlja. Valja se zahvaliti i humačkim franjevcima koji su, osim ustupanjavelebnog prostora svoje crkve u ovu plemenitu svrhu, i revno ispovijedali dalmatinske učenike.

Nakon svete mise, oko 2500 maturanata se uputilo u Mostar i Međugorje gdje su u zajedničkom druženju, šetnji i razgledavanju proveli ostatak popodneva da bi se predvečer uputili svojim kućama. Obogaćeni još jednim vrijednim duhovnim iskustvom, za nadati se da su svojim obiteljima donijeli dio mira i radosti koje su iskusili te da su svoja mlada bića obogatili prepotrebnim „gorivom“ Duha Svetoga za svoj skorašnji životni put.

Nadamo se kako će sljedeće godine prilikom jubilarnog dvadesetog susreta maturanata, hrvatski Humac još jednom biti duhovno osvježenje, otrežnjenje i utočište učenicima iz svih dijelova Dalmacije.

Davor Stipan, prof.

Odgovori

Skip to content