Dr. Marko Jukić: Hrvatski političari izdajnici su za usvajanje Istanbulske konvencije

Zar u Republici Hrvatskoj nema važnijih pitanja (iseljavanje mladih, opustošena Slavonija, izmjena izbornog zakona, reforma pravosuđa, reforma zdravstvenog sustava, izmjena ovršnog zakona, deblokada blokiranih građana itd.) od usvajanja neprihvatljive Istanbulske konvencije?

Neprihvatljiva je jer uvodi rodnu ideologiju u sustav obrazovanja, društvene odnose, kulturu, zakonodavstvo, šport i drugo; neprihvatljiva je jer negira naš nacionalni identitet (našu pozitivnu tradiciju i kulturu), neprihvatljiva je jer ruši državni suverenitet, neprihvatljiva je jer se obvezno traži znatna novčana sredstva.

Istanbulska konvencija je dokument koji je usvojen na protupravan način, dokument kojega država nije obvezna usvojiti (pa se postavlja pitanje zašto se toliko inzistira na usvajanju!!??), dokument koji stvarno ne može pomoći ženama koje su žrtve nasilja jer se ne sudi po konvenciji već po zakonu (zakoni već postoje!). 

Članak 78. – Rezerve (citat):

1.Nikakve rezerve ne mogu se staviti u pogledu bilo koje odredbe ove Konvencije, osim iznimaka predviđenih u stavcima 2. i 3.

Dakle, nikakve rezerve o suštini konvencije se ne mogu izraziti pa premijer i ostali lažu da se mogu izraziti rezerve!

Drugarica Anka Mrak Taritaš, rastrošnica iz Gunje, je u pravu: „Ne može se Hrvatska nikakvim izjavama ograđivati od rodne ideologije, jasno su propisana izuzeća koja mogu biti vezana samo uz rokove i troškove provedbe Konvencije“

Dodatak – Povlastice i imuniteti (Članak 66.) (citat):

2.Članovi GREVIO-a i drugi članovi izaslanstava u posjeti državi će, tijekom izvršavanja svojih funkcija koje se odnose na pripremu i izvršenje posjeta državi, kao i tijekom rada koji će uslijediti vezano uz njih, te putovanja u vezi ovih funkcija, uživati sljedeće povlastice i imunitete:

a.imunitet od osobnog uhićenja ili pritvaranja i od zapljene osobne prtljage, te imunitet od pravnog postupka bilo koje vrste za izgovorene ili napisane riječi i radnje poduzete u službenom svojstvu;

b.izuzeće od svih ograničenja njihove slobode kretanja prilikom izlaska iz zemlje ili povratka u zemlju prebivališta, te ulaska i izlaska iz zemlje u kojoj izvršavaju svoje funkcije, te od registracije kao stranca u zemlji koju posjećuju ili kroz koju prolaze u izvršavanju svojih funkcija.

 I druge točke 3 do 6.

Dakle, Članovi komisije GREVIO su iznad hrvatskih zakona, mogu se ponašati kako hoće i mogu napisati izvješće kako hoće!, što je nedopustivo pa je zalaganje za usvajanje konvencije čin veleizdaje!

Poglavlje IX. – Mehanizam nadzora

Članak 66. – Skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

1.Skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (u daljnjem tekstu “GREVIO”) pratit će provedbu ove Konvencije od strane stranaka.

7.Članovi GREVIO-a, te ostali članovi izaslanstava koji izvršavaju posjete državama, kako je navedeno u članku 68., stavcima 9. i 14., uživat će povlastice i imunitete utvrđene u dodatku ove Konvencije.

Dakle, nigdje se ne spominju Gordan Jandroković i Andrej Plenković kao stručne osobe koje će vršiti nadzor i čije mišljenje će se uvažavati!

Dokument

PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU KONVENCIJE VIJEĆA EUROPE O SPREČAVANJU I BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U OBITELJI

Članak 3. – Definicije

1. “rod” označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce;

Članak 4. – Temeljna prava, ravnopravnost i nediskriminacija

3. Stranke će osigurati provedbu odredaba ove Konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status.

Članak 12. – Opće obveze

1.Stranke će poduzeti potrebne mjere za promicanje promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca.

6.Stranke će osigurati da se kultura, običaji, vjera, tradicija ili takozvana “čast” neće smatrati opravdanjem za bilo koje djelo nasilja obuhvaćeno područjem primjene ove Konvencije.

Članak 14. – Obrazovanje

1. Stranke će poduzeti, kada je to primjereno, potrebne korake kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su ravnopravnost žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, uzajamno poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika, uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja.

2. Stranke će poduzeti potrebne korake za promicanje načela iz stavka 1. kako u neformalnim obrazovnim okruženjima, tako i u sportskim te kulturnim okruženjima i okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima.

Konvencija nameće rodnu ideologiju, što je vidljivo iz navedenih citata, pa je bezobrazno tvrditi da konvencija ne nameće rodnu ideologiju! 

Zašto Plenković, Jandroković i njihovi istomišljenici ne izbace pojedine pojmove i članke iz prijedloga za usvajanje?  Većina će podržati Istanbulsku konvenciju kada se izbace pojmovi o rodnoj ideologiji, kada se izbrišu članci 3 c, 4, 12, 14, 66, 78. i dodatak članku 66.!

Republika Hrvatska nije obvezna usvojiti Istanbulsku konvenciju, budući da se tekst konvencije ne može mijenjati već se mora prihvatiti u cijelosti bez bitnih ograda  nema nikakvog opravdanja da se ista usvoji u tom obliku.

Premijer i predsjednik Sabora nas vrijeđaju kada kaže da nismo pročitali tekst i kada kažu da ne razumijemo o čemu se radi. To je laž i to mogu tvrditi samo jadnici!

Još jednom treba ponoviti:

  1. Istanbulska konvencija promiče, nameće rodnu ideologiju!
  2. Istanbulska konvencija nameće rodnu ideologiju u sustav obrazovanja, društvene odnose, kulturu, šport, zakonodavstvo i drugdje!
  3. Usvajanjem Istanbulske konvencije se ruši nacionalni identitet našeg naroda!
  4. Usvajanjem Istanbulske konvencije se gubi nacionalni suverenitet!

Drug premijer nam poručuje da je Istanbulska konvencija duboko kršćanska! Zašto drug premijer ne pročita stav Biskupske konferencije? Valjda su biskupi pozvaniji da tumače što je kršćanski, a što nije!

Zaključno: Usvajanje Istanbulske konvencije je čin nacionalne veleizdaje!

Dr. sc. Marko Jukić

3 comments

  1. Goranka

    Pravna država, gospodine. Ugledajte se u saborsku zastupnicu Puh, pa ako vam nije jasno to što gore piše, pročitajte dvadeset puta. Stranka gospođe Puh je već dosta godina na vlasti, što sa SDP-om, što sa HDZ-om, pa je mogla predložiti kvalitetne zakone i mjere za zaštitu slabih, umjesto da slabe i zlostavljane koristi za uvođenje rodne ideologije u Hrvatsku

  2. Goranka

    Odličan članak dr. Jukiću. Instanbulska konvencija ne štiti slabe od zlostavljača, jer to može učiniti samo pravna država koja mora imati zakone i sve druge instrumente za sprječavanje zlostavljanja, ne samo žena, već svih zlostavljanih.A zlostavljani su svi slabi i nemoćni koji nemaju mogućnost suprostaviti se moćnom zlostavljaču. Najbolji primjer je
    Plenkovićevo zlostavljanje cijele nacije, pa i šire, svih vjernika. Usvajanjem IK ustvari se usvaja program LGBT udruga koje imaju za cilj unuštiti obitelj kao temelj društva. Jedini lijek za ovakvo zlostavljanje su izbori, ali to je instrument kojeg većina Hrvata ne razumije.
    http://www.dnevno.hr/vjera/vjera-kultura-i-znanost/video-koji-vam-nitko-nece-prikazati-homoseksualci-tvrde-cilj-nam-je-unistiti-obitelj-929691/

Odgovori

Skip to content