Vodostaj Odre raste – u opasnosti 40-ak kuća

Zbog porasta vodostaja Odre (na 860 cm) i Kupe (na 959 cm) očekuju se problemi u Odranskom polju. Kupa je preplavila dio ceste u Starom Brodu, pa je promet prema Farkašiću u prekidu. Državna cesta Sisak-Popovača otvorena je za promet osobnih vozila. Kritično je i u sisačkim prigradskim naseljima, a najteže u Selima gdje voda prijeti kućama.

Noćas je oglašena sirena u Letovaniću zbog proboja čepa na usjeku nasipa što su mještani, vojska, pripadnici civilne zaštite i Hrvatskih voda uspješno sanirali. Kupa uzvodno kod Karlovca raste ali je dobro što je procjena porasta vodostaja vode s noćašnje 20 smanjena na 10 centimetara.

Vikend naselja u Starom Brodu i Žažinama su poplavljena, a u kućama je oko 60-ak cm vode.

U Sisku je proglašeno izvanredno stanje. Neka prigradska naselja ugrožava voda koju je Kupa nagurala u Odransko polje i sad se izlijeva prema naseljima. Najveći je pritisak u Školskoj ulici u naselju Sela. Ako vodostaj naraste još 20-ak cm onda bi se pod vodom moglo naći 40-ak kuća. 

Zemljani nasip izgrađen prošlog ljeta u Letovaniću obranio je od poplave stotinjak kuća. 

Pogledajte snimku iz Žažine gdje je s mještaninom, hodajući kroz poplavljeno područje, razgovarao HRT-ov reporter Igor Ahmetović.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content