TwitterFacebookPinterestGoogle+

Ovo je sadržaj izjave koji će Vlada usvojiti uz Istanbulsku Konvenciju!

 • Written by:

Doznajemo kako će glasiti interpretativna izjava koja će pratiti ratifikaciju Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj.

Uz ratificiranje Istanbulske Konvencije, Vlada RH sada ima pripremljenu i takozvanu interpretativnu izjavu koju će sutra na sjednici usvojiti zajedno s Konvencijom.

“Republika Hrvatska smatra da se Istanbulska Konvencija prvenstveno odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji. Republika Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obveze uvođenja rodne ideologije niti redefiniranje ustavne definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je konvencija u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama”, stoji u interpretativnoj izjavi.

Ova izjava je usklađena s pravnom službom Vijeća Europe i kao takva ne bi trebala predstavljati problem, jer ne zadire u bitne odredbe Istanbulske konvencije. Izjava je danas podržana i na sastanku koalicijskih partnera u Vladi, a nakon što je sinoć Predsjedništvo HDZ-a dalo potporu ratifikaciji sa 19 glasova za i 6 protiv.

Izjavom se želi naglasiti kako nema govora o uvođenju tzv. rodne ideologije, ali je ubačen i dio u kojem se ističe kako nema govora o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene, što je, podsjetimo, u Ustav ušlo nakon referenduma koji je uspješno progurala Udruga U ime obitelji.

Izvor: dnevno.hr

Komentari

4 comments

 1. Goranka

  Na osnovu čega “Republika Hrvatska” smatra da je neka konvencija po kojoj će Vladu RH kontrolirati neki GREVIO u skladu sa Ustavom RH? Tko je u ovoj glupoj izjavi “Republika Hrvatska”? Plenković i njegovi poslušnici (koje mi plaćamo, a ne on)? Ivan Vrdoljak? Puh?Pusići? Pupovac? Radin? Bernardić i oni koji ga omalovažavaju i zlostavljaju (iako nije žena)? TKO? Je li “Republika Hrvatska “koja nešto smatra ista ona koja je u nazivu Ustav RH?
  Priznaje li “Republika Hrvatska” ovom izjavom da u Hrvatskoj ne postoje institucije koje mogu zaštititi žene i djecu od nasilja u obitelji? Nije li vrijeme da ta nesposobna i izdajnička “Republika Hrvatska” otiđe sa političke scene i prepusti Republiku Hrvatsku onima koji će štititi njezinu neovisnost, samostalnost i sve njezine građane od zlostavljanja “Republike Hrvatske” koja smatra da državljani RH ne mogu urediti i voditi svoju državu bez IK?

 2. Goranka

  Ako je ova izjava intelektualni i stručni vrhunac ministrice Murganić, onda ovo Ministarstvo treba ukinuti. I ne smao Murganićino ministarstvo već i Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ako 10 feministkinja može štititi sve žene u Europi od nasilja, a oko 25000 zaposlenih u ova tri ministarstva u RH ne može zaštititi žene i djecu od nasilja u Hrvatskoj, ratifikacijom IK možemo sve troškove zaštite državljana RH značajno smanjiti uvođenjem nadzora GREVIO u RH.
  http://zastita.info/hr/novosti/u-hrvatskoj-ima-vise-policajaca-od-europskog-prosjeka,12227.html
  [DOC]broj zaposlenih državnih službenika i … – Ministarstvo uprave
  https://direktno.hr/direkt/ako-ratificiramo-istanbulsku-konvenciju-i-one-bi-kao-clanice-grevio-a-nadzirale-hrvatsku-116215/

 3. Goranka

  Prije ratifikacije IK kojom se uvodi GREVIO kao nadzor Vlade RH, treba promijeniti Ustav RH.
  U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
  http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=1840