Miletić u konvenciji vidi pokušaj rušenja temeljnih vrijednosti našeg društva

Otkad je premijer Andrej Plenković najavio kako će u Sabor uputiti prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije ne stišava se polemika u koju se svakoga dana uključuje sve više aktera s javne i političke scene.

Premijer nailazi na sve više oponenata u vlastitim redovima, pitanje je i koliko će, uz najavljenu interpretativnu izjavu uz Konvenciju, zastupnika SDP-a dići ruku u Saboru za ratifikaciju, a među žešćim protivnicima našla se i Hrvatska biskupska konferencija. 

Sve protivnike građanska inicijativa “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” poziva da svoje protivljenje iskažu na prosvjedu koji bi se trebao održati u subotu.  

Prosvjed podržava i udruga U ime obitelji. O ovoj temi razgovarali smo u Studiju 4 s predstavnikom udruge Krešimirom Miletićem i Sandrom Benčić, dugogodišnjom aktivisticom iz Centra za mirovne studije, zagovornicom ratifikacije. 

Miletić glavni problem vidi u tome da političke elite i s njima, kako je rekao, parapolitičke organizacije koje djeluju unutar civilnog društva, a koje se financiraju iz proračuna, žele dobiti milijardu kuna. Unatoč činjenici da je svih 48 mjera već u našem zakonodavnom sustavu, postoji forsiranje ratifikacije konvencije koja očito u sebi ima rodnu ideologiju, rekao je Miletić. Ustvrdio je kako u pojašnjavajućem izvješću, u članku 53. stoji da se ovdje zaista radi da pojedinci mogu doživjeti diskriminaciju na temelju rodnog identiteta što znači da rod s kojim se poistovjećuje nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju.

To su ideje koje ovakvim dokumentom nastoje u naše zakonodavstvo unijeti izmišljene konstrukte. Rod je konstrukt jedne ideologije koje nema znanstveno utemeljenje, naglasio je Miletić. 

Benčić je Miletića optužila za iznošenje laži i neistina. Rekla je kako je osupnuta razinom rasprave u hrvatskom javnom prostoru gdje se, kako kaže, samo na spominjanje pojma roda, uvijek od strane U ime obitelji, veže pojam rodne ideologije koji ne postoji. 

Optužila je udrugu U ime obitelji da ovu temu koristi za političke obračune. Uvjerena je da postoji visoka razina konsenzusa oko nužnosti potpisivanja konvencije. Upitala je zašto udruga nije provela referendum o ovom pitanju. 

Na njene optužbe, Miletić je rekao kako će hrvatska javnost zaključiti je li potrebno dati gospođi Benčić milijardu kuna da i dalje uvjerava sve nas u Hrvatskoj da preoblikuje kulturu, identitet, temeljne vrijednosti našeg društva i da se počinju baviti našom djecom. To je meni zastrašujuće, naglasio je.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content