Omiljena novinarka s Radio Dalmacije ustala je iz kolica, ali njena bitka se sad nastavlja: Pomozite mi, želim raditi, a ne biti invalid!

Pomakla sam palac! Znala sam, znala u srcu oduvijek da je odgovor u Dubrovniku. Puzala bih dovde da mi dr. Glavić ovo nije poklonio. Puzala! Jer sam znala intuitivno da ću tu to učiniti i jesam, Bogu hvala. Iz pete sam povukla impuls i putuje! Ne znam za sebe od sreće.

Zapisala je ovo na svom Facebook profilu 8. ožujka Kornelija Livaja, novinarka i urednica vijesti Radio Dalmacije, čiju priču o borbi za život i povratak na posao, nakon što je u listopadu 2016. pretrpjela ishemijski moždani udar, prate brojni ljudi, njoj znani i neznani, ali svi spremni pružiti pomoć, bilo riječima podrške, bilo sudjelovanjem u akciji “Korni, nisi sama”, koju su pokrenuli kolege novinari kako bi se prikupila novčana sredstva za njezin potpuni oporavak.

U njezinoj rodnoj Slavoniji i Dalmaciji gdje živi, kao i drugdje po Hrvatskoj i svijetu, Kornelijinu životnu borbu zdušno podržavaju dobri ljudi. Svaka prikupljena kuna Korneliji puno znači jer, kako to kod nas biva, zdravstveni sustav ne pokriva sve troškove liječenja, a njezina je obitelj potrošila sve što je imala.

Uspjela je ustati iz invalidskih kolica, a sada vodi bitku za lijevu ruku. Spazam, odnosno hipergrčenje mišića, može se liječiti injekcijama, ali svaka stoji 5000 kuna. Kornelija ih mora sama kupovati jer za nju, u dobi od 46 godina, HZZO ne pokriva te troškove.

– Treba liječiti sve skupine, ne mogu ljudi u četrdesetima biti otpisani, a u vrhuncu radne sposobnosti sam. Moja želja je biti radnik, aktivan sudionik društva, a ne invalid na leđima države i nekorisna. Država me školovala, dala mi obrazovanje, veliko medijsko iskustvo i sad me se odriče.

Sustav oporavka od moždanog udara u Hrvatskoj ne funkcionira, i to je surova istina! Dobijete li ga u Hrvatskoj i nemate novca, gotovi ste. Svijet to rješava puno suvislijim programima oporavka – kaže Kornelija, koja se trenutačno nalazi na terapiji u Poliklinici “Glavić” u Dubrovniku.

Za povratak u život trebala bi svaka četiri mjeseca primati injekcije za koje sama nema novca. Nakon prve primljene injekcije, dr. Josip Glavić darovao joj je tri tjedna terapije, što je veliki korak u njezinoj rehabilitaciji. Kornelija je beskrajno zahvalna i njemu i svima koji su joj pomogli i pomažu i dalje.

Teški moždani udar, inače jedan od najvećih uzroka smrtnosti u našoj zemlji, doživjela je jedne mirne večeri dok je bila u svom domu u Kaštel Gomilici, sjedila je na kauču, gledala TV, malo surfala po Facebooku. U jednom trenutku htjela je do WC-a, ali noge su je izdale. Njezin suprug Zdravko Livaja zvao je Hitnu, vozač Hitne brzo je došao do splitskoga KBC-a, gdje su joj pružili pomoć i spasili je.

Kako kaže, nikad ne znaš što te u životu čeka, tko je mogao znati što će sve proći. Ali jedno je sigurno, Kornelija se pokazala pravim životnim borcem. Lijeva strana tijela bila joj je ukočena, ali uz pomoć svoje obitelji i prijatelja našla je u sebi iskonsku snagu i počela se oporavljati. Međutim, sve što HZZO pruža ljudima srednje dobi oboljelima od moždanog udara nedovoljno je za oporavak.

U hrvatskom javnom zdravstvu nedostaje radnih terapeuta, fizikalna terapija preko HZZO-a je prekratka. U privatnom sektoru je drukčije, ali za to treba više novca. Sve to iskusila je Kornelija, kao i brojni drugi koji su se našli u sličnoj situaciji.

U želji da ponovno bude samostalna i da nikome nije na teret, Kornelija u utakmici života, sada ovisi o pomoći dobrih ljudi. Donacija za Korneliju Livaju može se uplatiti na IBAN: HR4023300033243222016 Splitska banka (s napomenom: Za Korni – nisi sama!).

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content