Josip Jović: Kako politika poništava ljude

Što ide dalje, rasprava o famoznoj Istanbulskoj konvenciji poprima razmjere šireg ideološkog obračuna i sudara svjetova i svjetonazora. Sama konvencija postaje tek metaforom ili instrumentom sukoba. Ali ne bismo o njoj ni o njezinu sadržaju pa ni o širem stanju duhova u kojemu vlada potpuna isključivost i nespremnost slušanja argumenata onih drugih. Nešto bismo o (prezrenoj) demokraciji, i to onoj stranačkoj, HDZ-ovoj.

Neprosto je zadivljujuće s kojom upornošću vodstvo ove stranke želi isforsirati jedan zakon iako je, po slobodnoj procjeni, osamdeset do devedeset posto njezinih članova i birača protiv njega. Isto vrijedi čak i za najuža stranačka tijela. Politički tajnik Gordan Jandroković obilazi županijske organizacije i uvjerava javnost kako zakon o ratifikaciji ima potporu većine članova i organizacija. Ako je to točno, zašto onda ne raspišu referendum i otklone sve dileme, nego od njega bježe kao vrag od tamjana. Izabran je i obrnuti red poteza. Najprije je odlučno da će Vlada provesti postupak ratifikacije da bi se tek onda otvorila rasprava u samoj stranci.

Metode uvjeravanja i utjerivanja mišljenja su različite. Čuli smo kako protivnici Konvencije nisu njezin tekst pročitali, a ako su ga pročitali, nisu ga razumijeli, što već zvuči uvredljivo. Onda su uslijedile neskrivene prijetnje zastupnicima i ministrima u stilu: vi znate kako ste došli tu gdje jeste, pa vodite računa da biste lako mogli otići tamo odakle ste došli. Mediji pod kontrolom vladara svijeta pušu u prilog konvencije koja spašava žene od nasilja, donoseći primjere nasilja, kojih zacijelo ne bi bilo da smo imali konveneciju. U akciju se dala i Zajednica žena HDZ-a pa se onda iz New Yorka prosvjetiteljski javila autorica knjige o „artificijelnoj inseminaciji“ Dubravka Šimonović, u funkciji Hrvatice, koautorice Konvencije i specijalne izvjestiteljice UN-a, gdje je njezin suprug Ivan Šimonović, bivši ministar pravosuđa, pomoćnikom glavnog tajnika za ljudska prava. Tu su i međunarodne obveze, u pitanju je i vladajuća koalicija. Dubravka Šuica nas uvjerava kako će uspjeti i biskupe nagovoriti na promjenu stajališta.

Javno je i bez srama čak rečeno kako je disciplina važnija od savjesti. Konvencija će na kraju biti usvojena voljom oporbe i većine HDZ-ovih zastupnika, koji će podignuti ruke protiv svojih uvjerenja. Bit će to Pirova pobjeda Andreja Plenkovića i svite oko njega koja će im se osvetiti na prvoj krivini. Pravu lekciju stranačkim kolegama očitao je Roko Antić, mladi predsjednik HDZ-a u Kistanju, napisavši uz svoju ostavku: „Pristajati uz politiku koja je u suprotnosti s mojim kršćanskim idealima bilo bi za mene porazno i poništio bih se kao čovjek.“ Jasni su oni koji prave velike karijere preko leđa naroda, ali su manje jasni oni koji radi sitnih interesa poništavaju sami sebe.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content