TwitterFacebookPinterestGoogle+

Nadbiskup Želimir Puljić: “Oni koji prihvate rodnu ideologiju, sami se isključuju iz Crkve”

  • Written by:

U HRT-ovom Otvorenom na temu ratifikacije Istanbulske konvencije, gostovali su: ministrica Marija Pejčinović-Burić, Arsen Bauk (SDP), Kristina Pavlović, koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj”, Marina Šlrabalo, upraviteljica zaklade Solidarna, a iz Zadra se uživo uključio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kaže da Papa smatra, kako je jednom izjavio, da je rodna ideologija “jedna nova kolonizacija”. Spomenuo je i da ona udara u temelje obitelji jer ne razmatra ih kao muško i žensko nego se uvode različite vrste rodova, kaže nadbiskup Puljić. Otkrio je i, kako kaže, jednu ekskluzivu – da Sveta Stolica priprema također dokument o rodnoj ideologiji i Istanbulskoj konvenciji u vezi odgoja i obrazovanja, što će učiniti kongregacija za odgoj. Kongregacija za nauk vjere će se osvrnuti na antropološki vid koji je u pozadini rodne ideologije.

U medijima se počelo nagađati da oni političari koji glasuju za Istanbulsku konvenciju neće moći pristupiti nekim sakramentima, poput onoga svete pričesti. Nadbiskup Puljić kaže da to nisu razmatrali. “Ali jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njezinoga nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore”, rekao je nadbiskup Puljić, dodavši da “se oni koji prihvate krive nauke (što se tiče rodne ideologije, pojasnio je, op.a.), sami isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava”.

Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, istaknula je da se Vlada za interpretativnu izjavu odlučila kako bi otklonila određene strahove u vezi Istanbulske konvencije. Rekla je i da Hrvatska nije jedina država koja ima interpretativnu izjavu uz ovu konvenciju. Konvencija će, kada se potvrdi, biti dio našeg unutarnjeg pravnog sustava, a Ustav RH je nadređen konvenciji.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a na pitanje zašto nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju, odnosno poslali je u Sabor dok su bili na vlasti, odgovara: “To mogu odgovoriti kolege koji su u Vladi obnašali dužnost u tim resorima”.

Ako Istanbulska konvencija prođe ratifikaciju, sljedeći logični korak je referendum, kazala je Kristina Pavlović, koordinatorica Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj konvenciji”.

Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna istaknula je da rod već postoji u hrvatskom zakonodavstvu kao pojam koji opisuje kulturnu, društvenu i duhovnu dimenziju ljudskog bića u odnosu na našu spolnost. Jedna je biološki determinizam, zadatost, a druga je na koji način živimo svoju spolnost.

Emisiju u sjelosti možete pogledati na stranicama HRT-a.

Izvor: narod.hr/hrt

Komentari

1 comment

  1. Anđeo

    Kao člana Crkve,koji nikada nisam pripadao komunističkoj partiji ,,pošto neće komunisti da otvore ARHIVU,da bi mogao glasovati,kao i oni, koji nad nama drže i dalje jugoslavensku komunističku diktaturu, a usto imadu svu našu arhivu po kojoj su oni čendrljali, škrabali i lažno nas progonili, a svoje zločine i arhivu kriju kao zmija noge, od nas, to je zločin bez presedana u kojoj žbiri nastavljaju raditi svoj posao na ulici, Crkvi, državnim ustanovama itd ! Pitam svoju Crkvu kada će prestati davati potporu KPJ–u, to jest Hadezeju ,Sdepeju i njihovim satelitima i pupavcima,koji su nas progonili od1945 i progone nas i danas, uz blagosov Crkve, koja ih je dovela na vlast devedesetih. Umjesto da se traži otvoranje ARHIVE, štite vijernici, mi smo imali,i imamo pope koji su ašikovali i koji ašikuju sa komunistima, organizirali ih za progon vjernika. Kada se takove stvari dešavaju,pitam se, znali Crkva tko pripada njenom stadu ili su đavlije komunističko sjeme vjernici i političari, koji su se ušuljali u Crkvu ili su još na djelu “NARODNJACI” koji i dalje rade za partiju, tita ,vranu, mesića, jacu, plenkovića, pupovca,i konvenciju itd, kada ova sorta može doći prije do Pape, nego vijernik i Blaženik postat SVECOM!