Oliver Dragojević u karijeri je dobio 30 Porina, uključujući onaj za životno djelo

Uz pijanisticu Pavicu Gvozdić i književnika Jakšu Fiamenga, ovogodišnji je dobitnik Porina za životno djelo i pjevač Oliver Dragojević. Dodjelu Porina možete pratiti večeras u prijenosu na HRT-u.

Otkako se pojavio na glazbenoj sceni, Oliver Dragojević pjesmom u čovjeku budi ono najljepše: osjećaje, a posebno ljubav. U karijeri dugoj 50 godina snimio je više od 40 albuma, nastupao je diljem svijeta i dobio mnogobrojne nagrade.

Kolega Vinko Paić imao je nekoliko puta priliku razgovarati s Oliverom. Posljednji put prije godinu dana, uoči njegova velikog koncerta u zagrebačkoj Areni. Kao i uvijek, ni tada nije ostavljao dojam na kakav smo naviknuti kod glazbenih zvijezda. Otvoreno je govorio o djetinjstvu, moru, pjesmama, pa i tremi koju dandanas osjeti kad izađe pred voljenu publiku.

Iako je tijekom godina doživio uspjeh o kojem mnogi mogu samo sanjati, Oliver se nikad nije osjećao zvijezdom. Posebne uspomene vežu ga za rodnu Dalmaciju, u kojoj je napravio prve korake. Kad mu je bilo pet godina, otac Marko darovao mu je usnu harmoniku koju je svirao dok se vozio trajektom između Splita i Vele Luke.

S pokojnim bratom Aljošom snimao je tadašnje svjetske hitove za Radio Split. Festivalski debi na Prokurativama imao je 1967. na nagovor Zdenka Runjića. Bio je to početak blistave karijere čija se zvijezda nikad nije ugasila i u kojoj su se hitovi nizali sami od sebe. U karijeri je dobio ukupno 30 Porina. Nedavno je rekao kako mu je najnoviji posebno drag.

Oliver je peterostruki djed. Kad vrijeme ne provodi s unucima, šeće uz more, koje njegovoj duši donosi mir. Prošlog ljeta rastužila nas je vijest da je bolestan, no on je bolest odlučio hrabro pobijediti. 7. prosinca bio mu je rođendan. Našalio se kako imati 70 i nije neki osjećaj.

Sigurno gori nego kad sam imao 50. Podnosim dobro starost, samo se vide fizičke promjene na meni pa mi to ide na živce, volija bi da se to ne događa. Samo pivat, svirat. Neka vrime ide polako, poručio je Oliver.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content