Zastupnici su već sada otišli na Uskršnje blagdane. Zašto?

Što je sad ovo? Hrvatski sabor zasjeda redovito dva puta godišnje, prvi put između 15. siječnja i 15. srpnja, a drugi put između 15. rujna i 15. prosinca – tako stoji na stranicama ovog najvišeg državnog tijela.

No, nije prošlo ni 90 dana od ovogodišnjeg početka zasjedanja, a oni su si u petak, 23. ožujka ponovno uzeli duži odmor, pa se u saborske fotelje vraćaju tek nakon Uskrsa, 11. travnja!

Možda bi to bilo i u redu da Hrvatska, odnosno njezini građani ne grcaju u iznimno teškim problemima, od afere s Agrokorom do ovršnog zakona.

Bilo bi znatno bolje da su odlučili raditi i „prekovremeno“, a ne da svaki čas uzimaju odmor od (ne)reda!

Sva sreća da televizija prenosi sjednice ove institucije, koja bi po svemu, ali po svemu, trebala i morala biti uzor, poglavito mladima. A mi čitavo vrijeme i u dane zasjedanja gledamo doslovce prazne stolice ili bolje rečeno tek desetak ili dvadesetak zastupnika kako se „dosađuju“ (svaka čast iznimkama) na sjednicama, od kojih gotovo ni jedna ne traje puno radno vrijeme.

Očekivali smo da će se, nakon povratka iz Argentine, Čilea i Brazila možebitno i predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović obratiti zastupnicima i na taj način demantirati sve one koji su lagali i mazali o njezinom navodnom „pozdravljanju“ tamošnjih „ustaša“ te o rezultatima njezina posjeta ovim dalekim državama, gdje živi veliki broj Hrvata, ali ni od toga ništa. Prije odlaska na Uskršnje blagdane zastupnici su trebali predložiti i „gospodarske mjere“ za desetine tisuća Hrvata koji će i ove godine najveći kršćanski blagdan dočekati u jadu i bijedi, sjetiti se i najtežih bolesnika koji u bolnicama nemaju ni „toalet papira“ ni drugih osnovnih higijenskih potrepština itd. i tome slično. Bilo bi lijepo, a nisu, da su se zadnjeg dana zasjedanja sjetili poželjeti sretan i blagoslovljen Uskrs onima, živima i mrtvima, koji su za njih (svaka čast iznimkama) toga dana 1991. ginuli na plitvičkim jezerima, itd. i tako redom.

Nu, sve u svemu, uvaženi i cijenjeni saborski zastupnici lijepo se odmorite (uz šunku i jaja) pa vas možda i u većem broju vidimo u sabornici nakon 11. travnja!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Odgovori

Skip to content