Marja Čolak: O jednom članku Istanbulske nitko ne priča, a trebaju ga pročitati svi muškarci i oni koji se tako osjećaju

Rasprava o Istanbulskoj konvenciji vjerojatno niti u jednoj državi u kojoj je na dnevni red došla ratifikacija nije do te mjere bila ispolitizirana, kao ona u Hrvatskoj. Oni koji su klikom na ovaj članak očekivali raspravu o transvestitima i ukidanju pojmova majka i otac mogu odmah  prestati čitati.

Raspredanje o Istanbulskoj je, uz sve podjele koje je donijelo našem društvu, donijelo jednu dobru stvar – nametnulo je temu nasilja nad ženama u sve medije, među građane na kavi, među obitelji za ručkom. O ženama, spolovima, raznim rodovima pričalo se ovih dana više nego ikad prije; čini se i više nego kad muškarac na sudu ubije tri žene i više nego kad skinsi prebiju feminiziranog homoseksualca.

U medijskoj kakofoniji raznih teorija i viđenja Konvencije, portal Direktno pokušao je dobiti što više konkretnih odgovora pa je, između ostalih, anketirao sve predsjednike županijskih organizacija HDZ-a, kako bismo od svakog pokušali dobiti jasno očitovanje podržava li ratifikaciju konvencije i je li ta tema prošla županijske odbore. Pripremajući članak, osobno sam se kao žena šokirala. Među svom tom gospodom, njih 21, nema niti jedne žene. A nisu puno bolje ni druge stranke. Analiza o tome zašto je omjer spolova na vodećim stranačkim pozicijama takav tema je za neki drugi članak. Ali zorno pokazuje gdje je hrvatsko društvo zapravo kad je u pitanju položaj žena i dominacija muškaraca. Ništa novo da živimo u patrijarhatu. I od toga ne treba bježati. S time se konačno treba suočiti.

Nasilje koje prolazi nekažnjeno, počinitelji su bauštelci, doktori, profesori

Nije tajna da u ovom muškom svijetu vlada duboko ukorijenjena, spolno, da ne kažem rodno uvjetovana navada. Istraživanje objavljeno lani govori kako je u Hrvatskoj svaka treća žena bila žrtva seksualnog uznemiravanja, a nasilje je najčešće – nekažnjeno. U Hrvatskoj je 38 posto žena doživjelo takvo iskustvo na poslu, ali ga zbog straha rijetko koja prijavi. Njihovi radni kolege ili šefovi služe se raznim metodama, od seksualnih aluzija do fizičkih dodira i direktnih ponuda da bi postigli cilj – omalovažiti i poniziti žrtvu.

Žene uznemiravaju bauštelci na ulici, profesori na fakultetu, doktori u bolnici, šefovi i kolege u uredu. Svaka se žena, s vremena na vrijeme, suočava s neugodnim trenucima, u kojima se ima priliku suprotstaviti uznemiravanju. No većinom to ne učini. Jer je to već generacijama tako. I srami se, i stid ju je, i misli da je sama kriva. I da će se zlostavljač izvući. I nije to običaj samo u Hrvatskoj, pa i po briselskim su se hodnicima seksualno uznemiravale žene. Koliko smo se kao društvo na tom polju pomaknuli? Što Istanbulska govori o toj temi?

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Izvor: Marja Čolak/direktno.hr

1 comment

  1. Anđeo

    E, Marija to je zločinca jože partija naučila i tomu odgojila, da bi imala kontrou u jugo diktaturi! Od devedesete do danas, od vrane do plenkija ,sva ta kukavičija jaja iz Jajca,gurnula nam je stara komunistička kuja devedesetih priko Crkve! Bez otvoranja Arhive i lustracije naš brod tone i mrtvačka zvona zvone,jedu nas, jedu, komunistički rakovi satrapa jože!

Odgovori

Skip to content