‘Voda je nacionalno blago, čuvati suverenitet nad izvorima’

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Splitu, gdje je sudjelovala na konferenciji Slobodne Dalmacije “Gospodarenje vodama u Hrvatskoj”. Predsjednica je s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem održala uvodni govor. Vodama moramo kvalitetnije gospodariti. Voda je veliko nacionalno bogatstvo i njezina vrijednost bit će još izraženija u budućnosti. Trebamo čuvati suverenost nad izvorima pitke vode, poručila je predsjednica.

Na konferenciji su spomenuti i problemi – u hrvatskom vodovodnom sustavu izgubi se polovina pitke vode tako da će u skoro vrijeme biti nužna velika ulaganja u rekonstruciju tog sustava, ali i u navodnjavanje. Rečeno je da čak 14 posto stanovnika nije spojeno na vodovod. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da u gospodarenje vodama spada i navodnjavanje, odnosno natapanje poljoprivrednih površina, pri čemu je navela primjer Izraela koji je svoje pustinje pretvorio u polja i vrtove, dok mi godinama nismo u stanju optimalno iskoristiti kapacitete naših rijeka, jezera, kanala i podzemnih voda. “U cilju provedbe mjera za smanjenjue gubitaka tijekom 2017., akcijski je plan za sufinanciranje programa smanjenja gubitaka za 2018. Ovim planom ukupni znos od 120 miliuna kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 100 milijuna kuna, a javni isporučitelji 20 milijuna kuna – započeli smo rekonstrukciju vodovodne mreže u RH”, izjavio je ministar Tomislav Ćorić

Nakon konferencije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Kako doznajemo, Opara će kod predsjednice lobirati za projekte vodoopskrbe i kanalizacijske infrastrukture koji su dovedeni u pitanje, jer se državne institucije ne mogu dogovoriti o nositelju investicija. Također bi trebali razgovarati o sanaciji Karepovca, prometu, nezaobilaznoj Spaladium areni te drugim nagomilanim problemima u Splitu.

Izvor: hrt.hr

4 comments

  1. Goranka

    Tomislav Ćorić je dao dozvolu za izgradnju smetlišta za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju iznad izvora Jadra, na kršu Lećevice. Dokazano je da su podzemne vode s tog područja povezane sa rijekom Jadro, Pantanom, a i sa bunarima i drugim izvorima na području Kaštelanskog zaljeva. To je projekt HDZ-SDP-HNS-Kerum koalicije.
    http://www.lerotic.de/nepoznato/
    http://www.lerotic.de/lecevica/
    Sva ova HDZ-ova isprazna naklapanja o zaštiti voda su obična farsa.

Odgovori

Skip to content