Vlada jednoglasno donijela odluku o nabavi borbenih aviona

Vlada je jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. Odluka Vlade o kupnji moderniziranih borbenih zrakoplova F-16 C/D Barakuslijedila je nakon što je jučer  Vijeće za obranu to jednoglasno preporučilo Vladi, a temeljem prezentacije Stručnog povjerenstva MORH-a.

“Radi se o zrakoplovima koji će u Hrvatsku doći u potpunosti prilagođeni NATO-vim standardima, u cijenu troškova u cijelosti će biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i ratnom zrakoplovstvu najmanje idućih 25 godina. Siguran sam da će, s obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti toga zrakoplova četvrte generacije F-16, ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih oružanih snaga do polovice ovoga stoljeća”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ova odluka je investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ona je priuštiva i najbolja  za nas”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević. “HRZ od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak u korak sa Zapadom”, istaknuo je. Uvjeren je da je donesena najbolja odluka za cijelo hrvatsko društvo jer se imalo razumijevanja za sve segmente društva- školstvo, zdravstvo, poljoprivredu. Ministar financija Zdravko Marić dodao je kako je analiziran financijski aspekt svih pristiglih ponuda i pronađen optimalan model financiranja u idućih 10 godina. Punu potporu odluci o nabavi zrakoplova dao je i ministar hrvatski branitelja Tomo Medved koji je također istaknuo da je ovo “povijesni dan za Hrvatsku”.  

Vlada je donijela i odluku o refinanciranju 1,8 milijardi eura duga cestovnog sektora davanjem jamstva za krediti Hrvatskim autocestama, Hrvatskima cestama te društvu Autocesta Rijeka-Zagreb. Vlada je odbacila i zahtjev oporbe koja traži odgovornost potpredsjednice Martine Dalić, među ostalim, zbog Agrokora i afere ‘savjetnici’. Premijer će, najavio je – osobno braniti očitovanje Vlade u Saboru. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content