U ime obitelji: Plenković laže da je ratifikacija Istanbulske nastavak politike HDZ-a

Udruga U ime obitelji na konferenciji za novinare optužila je premijera Andreja Plenkovića da ne govori istinu i izmišlja kada kaže da je ratifikacija Istanbulske konvencije dio nastavka politike HDZ-a te je iznijela tri primjera za koja smatra da to i dokazuju.

Premijerove tvrdnje da je ratifikacija Istanbulske konvencije dio nastavka politike HDZ-a su izmišljotina i to nije istina. Prvo, premijer je, kao i svi drugi HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, u lipnju 2015. glasao protiv članka 13. da se kroz njega sve države članice EU-a potakne da ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Što se dogodilo da je samo godinu dana poslije, čim je izabran za premijera, rekao da će ratificirati Istanbulsku konvenciju, ne znam. To ostavljam njemu da objasni, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Udruga je predočila zapisnik iz kojeg je vidljivo da je premijer najprije glasovao ‘za’, ali je poslije, tvrde, “učinio velik napor da u tom zapisniku ostane da je namjeravao glasovati ‘protiv'”. 

Markić je, kao drugi dokaz da je premijerova tvrdnja laž, podsjetila da je udruga Vigilare u predizbornoj kampanji uputila pisano pitanje HDZ-u kako se postavlja prema rodnoj ideologiji, a na što je HDZ odgovorio da se protivi svakoj ideologiji, pa i rodnoj.

Napomenula je i da je potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić kazala da ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio programa HDZ-a upravo zbog koncepta roda odvojenog od spola. Ove tri činjenice pokazuju da premijer ne govori istinu o ovako važnom pitanju, kazala je Markić.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content