Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja koje su poduzele, kako kažu, neprijateljske korake u vezi sa slučajem Skripal. Među njima je bio i hrvatski veleposlanik u Moskvi Tonči Staničić kojemu je priopćena odluka da nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za “personu non grata” proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova. Ona neće smijeti putovati u Rusiju u službenom statusu.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanada i Australija su protjerale više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanska veleposlanica Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htjela reći o čemu je razgovarala, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom. Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinom tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješanost u taj slučaj. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content