Papa Franjo u Koloseju predvodio križni put

Veliki je petak – spomendan muke i smrti Kristove. Liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, zvona ne zvone u znak žalosti, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, orgulje ne sviraju, a vjernici se okupljaju u tišini. 

Papa Franjo predvodio je Križni put oko Koloseja, čijih je 14 postaja podsjetnik na posljednje sate Kristova zemaljskog života. 

Molio je Isusa na križu da nam podari milost srama, milost pokajanja i milost nade. Trebali bismo se sramiti što mladima ostavljamo svijet rastrgnut ratovima i uništenjem zbog korupcije i zla koje činimo. Trebali bismo se kajati za sva zla koja činimo, mržnju koju sijemo, osvete koje kujemo, ali se ne kajemo. Trebali bismo znati da Isusova ljubav znači našu nadu, rekao je papa Franjo.

Ugledajmo se na Kristovo raspeće: naša nada za život vječni rođena je u Njemu, napisao je papa Franjo u poruci na Twitteru noć uoči noćne procesije oko Koloseja.

Meditacije na ovogodišnjem Križnom putu napisalo je 15 mladih ljudi, između 16 i 27 godina, čime Papa podsjeća da ovu godinu želi posvetiti mladima.

Talijanska policija na visokom je stupnju pripravnosti, nakon niza protuterorističkih uhićenja ovaj tjedan i izvješća da je Islamska država izdvojila Rim kao metu. Oko 10.000 policajaca raspoređeno je kako bi jamčili sigurnost. Maksimalne mjere opreza vrijedit će i u nedjelju tijekom mise na Trgu svetog Petra, a za pristup su predviđene kontrole senzorima metala i pretraživanja. Snage reda će se oslanjati i na videonadzor.

Papa Franjo u bazilici svetog Petra u Vatikanu predvodio je obrede Muke Gospodnje. 

Papa Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdijenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom “Urbi et Orbi” (svijetu i gradu).

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content