U Slavonski Brod stigle cisterne s vodom

Nakon što je oko tisuću građana Slavonskog Broda jučer ponovno prosvjedovalo zbog onečišćenja zraka, novi ekološki problem – 90 tisuća ljudi iz Broda i zapadnih općina županije ostalo je bez pitke vode. Utvrđeno je da je onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. U Brod i okolna mjesta stigle su cisterne s pitkom vodom. Raspored podjele objavljen je na internetskoj stranici 112 te lokalnim portalima. 

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo je do istjecanja naftnih derivata. Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu. Iz Croduxa su priopćili kako je prilikom testiranja produktovoda došlo do istjecanja 150 – 200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji. Incident se dogodio na lokaciji 2.8 – 5 km udaljenoj od vodocrpilišta te se zagađenje vode ne može dovoditi u vezu s tim. Tvrtka Crodux, provodi i dalje sve propisane aktivnosti u vezi sanacije”, stoji u priopćenju.

Sastanak Sožera civilne zaštite u Slavonskom Brodu održat će se u 14 sati a nazočit će mu premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić

U Slavonski brod je stigao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
“Danas sam ovdje jer se građani zadnjih devet godina bore za čist zrak. U zadnje dvije godine ovdje su bila tri ministra iz HDZ-ovih vlada. Tri ministra koji su došli poslikali se i otišli. Ovdje je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i problem je i dalje aktualan. Nečinjenje Vlade danas je počelo ugrožavati ljudske živote. Ova voda je štetna za zdravlje. Uz zrak koji je onečišćen, to je uzrok na žalost teških oboljenja”, rekao je Bernardić. Pozvao je Vladu da u najkraćem mogućem roku iskoristi sve mogućnosti i riješi ovaj problem. “Neka se rafinerija modernizira ili neka se zatvori. Ali ne može se ostaviti građane Slavonskog Broda da se truju vodom i zrakom i da budu građani drugog reda”, rekao je Bernardić.

Crveni križ dostavlja vodu starima i nepokretnima

Hrvatski Crveni križ dostavio je jutros oko 9000 litara vode za građane Slavonskog Broda. Riječ je o vodi u bocama koja je namijenjena za stare, bolesne, nemoćne i sve ostale koji ne mogu sami otići po pitku vodu do cisterni u gradu. Vodu ćemo dostaviti u njihove domove, a ostale građane molimo za razumijevanje i pozivamo ih da po vodu odu do cisterni. Ako građani znaju za ljude koji ne mogu sami doći po vodu, neka kontaktiraju Crveni križ na 035444554. Mi ćemo dostaviti vodu i tim ljudima, poručuju iz HCK-a.  

Noćas je hitno zasjedao Stožer civilne zaštite Slavonskoga Broda, a zatim i Brodsko-posavske županije. Ocijenjeno je da voda u Slavonskom Brodu i zapadnim općinama županije nije za piće i kuhanje. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content