Papa: Neka bratstvo postane kršćanski način života

Papa Franjo za vrijeme molitve Kraljice neba (Vatikan, 2. travnja 2018.) – REUTERS

Neka bratstvo koje je dar Uskrsa postane kršćanski način života – pozvao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru na Trgu svetog Petra.

Podsjetio je da se u Italiji Uskrsni ponedjeljak ujedno naziva i „ponedjeljak anđela“ podsjećajući na susret anđela sa ženama koje su došle na grob i otkrile da je prazan (usp. Mt 28, 1-10; Mk 16,1-7; Lk 24,1-12). Sveti je Otac napomenuo da su tom prilikom prvi put izrečene riječi: „Uskrsnu“. Evanđelisti pišu kako su prvi navjestitelji Isusova uskrsnuća bili anđeli. Kao i u slučaju navještenja utjelovljenja tako i kod navještaja uskrsnuća nije dovoljna ljudska riječ.

Bilo je potrebno više biće kako bi navijestilo stvarnost koja je toliko šokantna i nevjerojatna i koju se možda nijedan čovjek ne bi usudio izgovoriti. Papa je objasnio da su nakon toga učenici ponavljali: „Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu“ (Lk 24,34), te je prisutne pozvao da svi zajedno ponove: „Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu“. Sveti je Otac potom nastavio: Prvotni je navještaj zahtijevao inteligenciju koja je nadmoćnija od ljudske.

Papa Franjo je podsjetio da je danas dan slavlja i zajedništva koji se obično provodi s obitelji. Nakon što smo proslavili Uskrs, osjećamo potrebu ponovno se naći sa svojim najmilijima i prijateljima kako bismo slavili jer bratstvo je plod Kristova Uskrsa – kazao je Sveti Otac – Krist je svojom smrću i uskrsnućem pobijedio grijeh koji je razdvajao čovjeka od Boga, od njega samoga i od njegove braće. No mi znamo da grijeh uvijek razdvaja, uvijek stvara neprijateljstva, uvijek razdvaja – upozorio je Papa.

Isus je srušio zid koji razdvaja ljude, ponovno je uspostavio mir i započeo s tkanjem mreže novog bratstva – naglasio je Sveti Otac. U naše je vrijeme toliko važno ponovno otkriti bratstvo, kao što je bilo življeno u ranokršćanskim zajednicama. Papa je napomenuo da smo pozvani ponovno otkriti kako dati prostora Isusu koji nikad ne razdvaja, nego uvijek ujedinjuje. Bez bratstva i solidarnosti ne može postojati istinsko zajedništvo i odgovornost za opće dobro i društvenu pravdu – upozorio je papa Franjo i nastavio – Bez bratske solidarnosti ne može se ostvariti vjerodostojno crkveno ili građansko društvo, već postoji samo suživot pojedinaca koji su motivirani vlastitim interesima. Bratstvo je milost koju daje Isus.

Kristov Uskrs doveo je do novosti dijaloga i odnosa, novosti koja je za kršćane postala odgovornost – istaknuo je Sveti Otac – Isus je doista rekao: „Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“ (Iv 13,35). Iz tog se razloga ne možemo zatvoriti samo u svoju privatnost, u svoju skupinu, nego smo pozvani brinuti o općem dobru, o braći i sestrama, prije svega o onim najslabijima i marginaliziranima. Jedino bratstvo može zajamčiti trajni mir, nadvladati siromaštvo, izbrisati napetosti i ratove, iskorijeniti korupciju i zločin – kazao je Papa.

Neka nam anđeo koji govori „uskrsnu“ pomogne živjeti bratstvo i novost dijaloga, odnosa i brige o općem dobru – rekao je papa Franjo i svoj nagovor zaključio riječima – Neka nas Blažena Djevica Marija, koju kroz uskrsno vrijeme zazivamo naslovom Kraljica neba, podrži svojom molitvom kako bi bratstvo i zajedništvo koje doživljavamo ovih uskrsnih dana postali naš način života i duša naših odnosa – kazao je papa Franjo na kraju nagovora.

Nakon molitve „Kraljice neba“ Papa je još jednom pozvao vjernike i hodočasnike da svi zajedno ponove „Doista uskrsnu Gospodin“. Pozdravio je potom sve prisutne, naročito obitelji, te je zajamčio svoje molitve za Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se obilježava danas. Zazvao je zatim dar mira na čitav svijet, a pogotovo na one narode koji najviše trpe zbog sadašnjih sukoba, te je pozvao na oslobađanje otetih i onih koji su nepravedno lišeni slobode. Sveti je Otac na kraju pozvao prisutne da ne zaborave moliti za njega te ih je ponovno podsjetio: „Doista uskrsnu Gospodin“.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content