Treba otkloniti prepreke u provedbi programa distribucije voća, povrća i mlijeka u školama

Hrvatskoj je za sljedeću školsku godinu 2018./2019. dodijeljeno 1 664 900 eura za EU Program distribucije voća i povrća u školama dok je za Program distribucije mlijeka u školama dodijeljeno nešto više od 800 354 eura.

Najnovija izvješća o praćenju Europske komisije pokazala su da je tijekom školske godine 2016./2017. više od 12,2 milijuna djece u 79 000 škola sudjelovalo u EU programu distribucije voća i povrća, a oko 18 milijuna djece sudjelovalo je u programu distribucije mlijeka. Riječ je o više od 74 tisuća tona voća i povrća i više od 285 tisuća tona mliječnih proizvoda distribuiranih uglavnom djeci u dobi od 6 do 10 godina. Osim toga, ovaj školski program promiče zdrave prehrambene navike kod djece i uključuje posebne obrazovne programe o važnosti dobre prehrane i načina proizvodnje hrane.

Evaluacija provedbe Sheme školskog voća i povrća za školske godine 2013./2014., 2014./2015. i 2015./2016. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJ) iz veljače ove godine pokazuje da se u program uključilo 770 od ukupno 890 osnovnih škola čime je obuhvaćeno 86,5% svih osnovnih škola. HZZJ smatra da „tako veliki broj uključenih škola već na samom početku provedbe Sheme školskog voća i povrća ukazuje da su škole kao ustanove pokazale veliki interes za unaprjeđenje prehrane učenika“.

 „Podatak koji je HZZJ iznio u svojoj evaluaciji govori kako čak oko 42 % roditelja ne misli da škola ima značajan utjecaj na kreiranje prehrambenih navika njihove djece, dok oko 30% njih uočava pozitivan utjecaj škole. To je pokazatelj kako moramo još više poraditi na edukaciji i promoviranju zdrave, domaće i lokalno proizvedene hrane u našem društvu koja je također dio ovog EU programa“, rekla je hrvatska zastupnica Marijana Petir čijim zalaganjem su uklonjene prepreke te je i Hrvatska dobila subvencije EU za zdrave obroke u školama.

Komisija navodi kako ih države članice koje žele sudjelovati u školskom programu EU-a moraju do kraja siječnja obavijestiti o svojim zahtjevima za potporu. Okvirna raspodjela sredstava iz proračuna EU-a za svaku državu članicu ovisi o broju učenika u svakoj zemlji, a za mlijeko o provedbi prethodnog programa. Nacionalna tijela mogu dio dodijeljenih proračunskih sredstava (20 – 25 %) prenijeti iz jednog sektora u drugi. Također mogu prijaviti da su spremne potrošiti više od iznosa zatražene potpore ako druge države članice ne mogu u potpunosti iskoristiti sredstva koja su im dodijeljena.

Školska shema – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu primjenjuje se od 1. kolovoza 2017. te objedinjuje Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama kako bi se povećala učinkovitost, usmjerila podrška i poboljšala obrazovna dimenzija te vrlo popularne mjere EU. Petir je u travnju prošle godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću predložila decentralizaciju natječaja za provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu kako bi se omogućilo školama da direktno nabavljaju poljoprivredne proizvođače od lokalnih proizvođača što je Ministarstvo i prihvatilo u lipnju. Njezin je prijedlog podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Republika Hrvatska je radi povijesnih kriterija bila onemogućena u sudjelovanju u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama te su oni zahvaljujući pravovremenoj intervenciji zastupnice Petir u Europskom parlamentu ukinuti. Hrvatska je tako dobila priliku sudjelovati u programu kojim je predviđeno da su obroci za učenike u osnovnim školama besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača.

Zastupnica Petir razgovarajući s ravnateljima škola dobila je informaciju da im ministarstvo refundira sredstva tek po provedbi programa što znači da škole sa svojim financijski limitiranim proračunima moraju same financirati „zdrave obroke“ i potom čekati povrat financijskih sredstava od ministarstva. Mnoge škole nemaju tu mogućnost i zato neke ne sudjeluju u programu dok druge pak pribjegavaju sklapanju ugovora s velikim tvrtkama i trgovačkim lancima umjesto s OPG-ima i lokalnim proizvođačima jer ih velike tvrtke mogu čekati dok stigne novac iz ministarstva. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir poziva nadležno ministarstvo da otkloni prepreke provedbi ovog programa jer se inače dovodi u pitanje njegov smisao, a to je da djeca jedu zdravo, domaće i lokalno proizvedeno i da škole budu tržište za poljoprivredne proizvode s naših OPG-a.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content