Plenković je zbog Istanbulske tražio sastanak s nadbiskupom Puljićem, evo o čemu su razgovarali

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u ekskluzivnom razgovoru za Hrvatski katolički radio potvrdio je da je u posjet primio predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, na njegov zahtjev.

Bilo je to u četvrtak u Zadru, a tema razgovora bila je Istanbulska konvencija i popratna Interpretativna izjava Vlade Republike Hrvatske, koja bi trebala razjasniti nejasnoće oko Istanbulske konvencije.

U Interpretativnoj izjavi se ističe kako je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja; napominje se da se time u sustav Republike Hrvatske ne uvodi rodna ideologija te da je Konvencija u skladu s Ustavom.

Mons. Puljić Interpretativnu izjavu smatra prikladnom, ali je premijeru postavio i pitanje – koliku ona ima pravnu težinu?

“Nisam to prihvatio zdravo za gotovo, ali sam je prihvatio kao ozbiljnu stvar koja će ići zajedno s Konvencijom”, rekao je Puljić i dodao da je od premijera Plenkovića tražio neku vrstu pravne sigurnosti.

Predsjednik HBK smatra potrebnim dijalog s predstavnicima državne vlasti, a o neslaganju u mišljenjima je rekao:

“Nisam to doživio kao neko strašno razilaženje, ali to jest razilaženje u nekom antropološkom vidu. Oni su se Interpretativnom izjavom pokušali ograditi od spornih točaka; ovo nije razilaženje u smislu ‘zbogom i adio’, nego početak dijaloga, a on nam je zaista potreban kao zrak. I mi smo, kao nositelji nauka Drugog vatikanskog sabora, pozvani, prvenstveno kao Crkva, njegovati dijalog”.

Ostale detalje iz razgovora s premijerom, informacije o dokumentima koje Sveta Stolica priprema o rodnoj ideologiji i što ona predstavlja za kršćansku Europu saznajte u emisiji Znakovi vremena – danas u 17:30 sati na Hrvatskom katoličkom radiju. 

Izvor: direktno.hr

6 comments

  1. Goranka

    Nadbiskup bi prije razgovora sa političarima trebao svratit u Ričice, bar preko interneta:
    http://www.ricice.hr/poslovice.html
    • Ko do podne s vragom tikve sadi, od podne mu se o glavu razbijaju.
    • Dobru konju stotinu mana, a rđavu samo jedna – ne valja.
    * Čuvaj se kršćanina koji u crkvu ne ide i turčina koji se ne klanja

  2. Goranka

    Plenković u interpretativnoj izjavi tvrdi da je ON Republika Hrvatska i ON smatra da IK nije ono što jest. A mons. Puljić je to što ON smatra prihvatio kao ozbiljnu stvar.
    Definicija glagola smatrati:(što) misliti, suditi o čemu, cijeniti
    A koliko to što Plenković smatra ima pravnu težinu, pita se Puljić. Ako ispred “verbalnog delikta” rećete da smatrate (napr. da ste za dom sprenji), na sudu ne možete odgovarati za taj “verbalni delikt”, jer misliti možete još uvijek, ali ne smijete reći to što mislite.
    Zato se za interpretativnu izjavu može svašta reći, ali nikako se ne može reći da je to ozbiljna stvar

  3. Goranka

    4.Republika Hrvatska smatra, da Konvencija nije u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, jer se uvodi nadzor u RH stranog tijela GREVIO čije odluke su iznad odluka Vlade RH i zakonskih propisa RH. Njihove odluke po Konvenciji mogu biti suprotne kršćanskom svjetonazoru, a po kojem Hrvati žive od stoljeća VII i mogu prouzročiti urušavanje obitelji kao temelja hrvatskog društva.

  4. Goranka

    1. I MI SMO REPUBLIKA HRVATSKA i smatramo da Republika Hrvatska mora i može pružiti svu moguću zaštitu zlostavljanim ženama, muškarcima i djeci na način kako to propisuju zakoni i Ustav RH.
    2.Republika Hrvatska smatra, da cilj Konvencije nije zaštita žena od svih oblika nasilja, te ne će spriječiti, progon i eliminaciju nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.
    3. Republika Hrvatska smatra, da odredbe Konvencije sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav te može prouzročiti promjenu ustavne definicije braka.

  5. Zdenka Bilobrk

    Da jutros od 5 ne slušam Radio Dalmaciju, mogla sam još biti i cinična na ‘Plenkovićev i Puljićev susret’, pa kazat da je ‘Plenkonja’ došao na ideju kako disciplinirat HBK ili makar samog nadbiskupa Želimira Puljića…

    Međutim, sad nakon ovih dramatično intoniranih Vijesti Radio Dalmacije gdje se osim konstatacije o usuglašavanju stavova Plenkovića i HBK, mogu čuti i nemušte misli nadbiskupa Želimira Puljića,

    mogu jedino sa žaljenjem zaključit.., da je ovo što što je On obznanio Urbi et Orbi-žalosno.

    Jer, ako netko Tko se nalazi na tako značajnoj funkciji i nije svijestan da se uz Njegovu pomoć sa IK Hrvatska i ne samo ona nego i čitava civilizacija, vraća natrag, u Mračni srednji vijek,

    onda šta obični ljudi imaju mislit, osim da smo u vremenu Sumraka civilizacije. A da nije tragično, bilo bi smiješno.

  6. joze

    Za nas vjernike Zena i majka je svetonja,a imamo zakone koji stite
    svakog od bilo kakvog nasilja.
    Dakle za konvencije o ljudskim pravima je nadlezam UN.
    Plenkovic i hdz su obicni lazovi i
    varalice.

Odgovori

Skip to content