TwitterFacebookPinterestGoogle+

Taksisti na nogama: Vlada pogoduje Uberu

  • Written by:

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Božo Miletić ocijenio je da Vlada prijedlogom zakona o prijevozu u cestovnom prometu pogoduje Uberu, a u propast šalje tri tisuće taksista-obrtnika.

“Nakon dvije godine nelegalnog poslovanja Ubera u Hrvatskoj, Vlada traži da se po hitnom postupku donese novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu kojim će, pod krinkom liberalizacije, omogućiti anarhiju na prometnicama i odriješene ruke stranim tvrtkama koje ne plaćaju porez u Hrvatskoj”, kaže se u Miletićevu priopćenju. Dodaje se da “takvo pogodovanje Uberovim lobistima taksisti oštro osuđuju i pitaju se kako je moguće da se napretkom smatraju izmjene poput odluke da pružatelji autotaksi usluga ne moraju poznavati područje na kojem djeluju”.

Čelnik HOK-ova taksi udruženja zamjera premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović što nisu primili predstavnike taksista te tvrdi da su se sastali s “Uberovim lobistima”. Prihvali li se Vladin prijedlog, to će značiti propast za tri tisuće taksista-obrtnika, upozorava Miletić. “Ministar Butković će po hitnom postupku do blokade dovesti još tri tisuće obrtnika, a omogućiti poplavu needuciranih vozača i zagušenje već ionako ljeti prepunih ulica u obalnim gradovima”, tvrdi Miletić. Po njegovim riječima, Uberovi partneri – vozači i dalje krše važeći Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i druge zakone te najavljuje nastavak borbe za interese obrtnika.

“Iscrpit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam preostaju da bismo odgovornima za ovu situaciju pokazali kako nećemo dopustiti da nas nepravdom otjeraju iz naše države, iako su nas doveli pred zid”, poručio je Miletić. Tvrdnju da će prihvaćanje Vladina prijedloga povećati broj radnih mjesta naziva izmišljotinom. “Izmišljotina je da će se povećati broj radnih mjesta, kad će se uništiti naših 2500”, zaključuje Miletić. Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu po hitnom postupku, kojim se uz ostalo omogućuje naručivanje i plaćanje taksi prijevoza putem elektroničke aplikacije.

Izvor: hrt.hr

Komentari