Dr. Vini Rakić: Sedam godina optimizma Hrvatske udruge Benedikt

Preksinoć je održana godišnja skupština Hrvatske udruge Benedikt. Sedam godina ova udruga promiče uporno i dosljedno kršćanske, nacionalne, kulturološke, tradicijske, humanitarne  i ine vrijednosti na kojim zasadama je čuvana, stvarana i obranjena Domovina. Sredstva kojima se ostvaruju ciljevi Udruge teško premašuju godišnje iznos od tridesetak tisuća kuna. Djeluje u prostoru od 30  kvadrata kojeg je s članovima i prijateljima iz derutnog stanja dovela u skroman i gostoljubiv prostor. Na računu ima trenutačno oko dvije tisuće kuna.

Ali djeluje i progovara ugošćavajući vodeće hrvatske intelektualce koji su prepoznali čestitost i idealizam kojim svijetli.

Iznimnim marom vodstva i članstva Hrvatska udruga Benedikt postigla je pozitivnu prepoznatljivost u Splitu i diljem Hrvatske i inozemstva. Ostvarila je stotine tribina i događanja, osvrta i analiza, uvijek  s ciljem doprinosa rasvjetljavanju i rješavanju aktualnih problema i nedoumica na lokalnoj i državnoj razini. Tematski uvijek aktualna i trajno usmjerena na hrvatski boljitak.

Počivajući na vjeri i svemu dobrome u ljudima promiče optimizam i uvjerenje da se doista može bolje!

Ovo obraćanje nije tek puki kompliment Hrvatskoj udruzi Benedikt, već odgovor na aktualno i trajno pitanje koje se nameće već niz godina u javnosti: zašto su  darežljivo financirane iz državnoga budžeta udruge u Hrvatskoj koje sustavno djeluju suprotno, rastačući  hrvatsko biće i državu. Promičući podjele u narodu istovremeno i vješto stvaraju sebi prostor za prijetvorno medijacijsko i pomiriteljsko djelovanje. Kakve li vješte obmane i snalažljive prljavštine!

Kameleonskim prijetvorbama dio skupo plaćenog tzv. civilnog  sektora odlično živi na jaslama državnog proračuna i nevidljivih inozemnih platiša s jedinim ciljem urušavanja nacionalnog identiteta i hrvatske suverenosti. Zašto mjerodavne državne institucije ne naprave evaluaciju njihova doprinosa društvu, odnosno javnom dobru? I ne samo to, već dakako izvrše provjeru njihova  financijskog  poslovanja. Zar nije bivši ministar kulture  Zlatko Hasanbegović razapet čim je najavio reviziju svim udrugama koje su dobile sredstva od Ministarstva kulture? Odmah su se udružili u platforme i zasjede „kulturnjaci“ koji odlično žive u zamagljenim okolnostima prikrivajući se ispraznicama o borbi za demokraciju i demokratizaciju društva. Jer, najteže je prikrivati osjećaje koje imamo, a glumiti osjećaje koje nemamo.

I da ne duljim i postanem sudionik onih koji otimaju tuđe vrijeme pričajući, dok karavane prolaze, Hrvatskoj  udruzi Benedikt, njezinim osnivačima, vodstvu, članovima i podupirateljima čestitam i zahvaljujem  na sedmogodišnjim poticajima da zajedno činimo dobro, s benediktinskim pozdravom Ora et labora.

Dr. sc. Vini Rakić

Odgovori

Skip to content