Šola: Puljićeva je izjava izmanipulirana

Je li Crkva promijenila kurs i napravila veliki zaokret u podupiranju Istanbulske konvencije nakon istupa mons. Želimira Puljića, predsjednika biskupske konferencije koji je podržao interpretativnu Vladinu izjavu uz ratifikaciju Istanbulske konvencije? Doduše, Crkva je naknadno pojasnila da su mediji sve krivo zaključili i interpretirali.

Teolog i komunikolog Ivica Šola za HRT-ov Studio 4 izjavio je da iz velikog intervjua koji je nadbiskup Puljić dao Hrvatskom katoličkom radiju nije prenesena ključna izjava. On (nadbiskup Puljić) pozdravlja interpretativnu izjavu ako ima pravnu važnost i težinu. Dakle, on nije nikako skrenuo s kursa, već je stavio fokus na ono čime se Plenković želio ograditi, a nema pravnu valjanost, a to je interpretativna izjava.

Ponovio je kako to nije skretanje s kursa, već čisti spin. Nije manipulirana samo izjava nadbiskupa Puljića tijekom ovoga nerazumnog inzistiranja na ratifikaciji Istanbulske konvencije. Naveo sam 14 primjera gdje papa Franjo govori protiv rodne ideologije te o njoj govori kao ideološkoj kolonizaciji. Nakon odluke o ratifikaciji konvencije ne možemo govoriti o dijalogu. Ako Crkvu nedemokratskim metodama i automatizmima stavite pred gotov čin, tu dijalog nema smisla. Imamo dobro zakonodavstvo i nije potrebno uvoditi sasvim nejasan neznanstveni pojam roda koji će biti obvezujući za naš obrazovni i pravni sustav, rekao je Šola.

Uzrok tenzijama vidi u tome što se ne govori istina te kaže kako u samoj Konvenciji stoji kako interpretativna izjava nema nikakvog pravnog učinka.  

Na konstataciju urednika Vlahova da se uskoro otvara još jedno ideološko pitanje –  pitanje Zakona o pobačaju, Šola odgovara da to nije ideološko pitanje, već pitanje života i smrti te obrane najnezaštićenijih, nerođenih te majki.

Izvor: hrt.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content