Dr. Miroslav Tuđman: ‘Ostajem protiv Istanbulske konvencije’

“Ostajem protiv Istanbulske, osim ako me netko ne uvjeri da interpretativna izjava ima pravnu moć”, kazao je za Večernji list od 6. travnja 2018. dr. Miroslav Tuđman, znanstvenik i HDZ-ov saborski zastupnik, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“I gospođa Šimonović, koja je radila na Istanbulskoj konvenciji, tvrdi da je nema”, upozorio je dr. Tuđman.

Podsjetimo, dr. Miroslav Tuđman na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a iznio je svoje mišljenje o Instanbulskoj konvenciji.

“Nitko u HDZ-u ne osporava osudu i potrebu zaštite od nasilja, kako žena, tako i obitelji. Problem s Istanbulskom konvencijom je u njezinoj nedorečenosti i tumačenju, tj. implicira li ona rodnu ideologiju. Pravna služba Europskoga vijeća daje tumačenje da Konvenicija ne zagovara rodnu ideologiju. No, očito nije bilo dovoljno političke odlučnosti i snage da se takav decidirani stav unese i u tekst konvencije. Drugim riječima, činjenica je da su u državama članicama Europskoga vijeća zagovornici rodne ideologije dovoljno jaki da onemoguće osudu rodne ideologije, ali i dovoljno utjecajni da ona bude posredno sadržana i u Konvenciji“, kazao je Tuđman za Hrvatski tjednik u ožujku, dodajući da vjeruje “da velika većina hrvatskog društva ne podržava rodnu ideologiju, što je i stav HDZ-a i moj osobno”.

Nera Kristina Tuđman, studentica Pravnoga fakulteta u Zagrebu, unuka prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kći Stjepana i Snježane, prošloga tjedna istupila je iz HDZ-a nezadovoljna potezima aktualnoga predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

“To sam spontano odlučila kada sam čula daje premijer i predsjednik naše stranke odlučio ratificirati Istanbulsku konvenciju. O tome se ni s kime nisam konzultirala”, odgovorila je na upit o razlogu istupanja iz HDZ-a.

“Naravno da sam za prava žena i da se ne protivim sprječavanju nasilja nad ženama, ali ta rodna ideologija, koja se „neprimjetno“ pokušava uvesti u naše živote, je protuprirodna i protukršćanska te se njome želi uništiti obitelj, a time i cijelo društvo, i kao takvu ja je ne prihvaćam”, istaknula je.

Izvor: narod.hr/Večernji list

Odgovori

Skip to content