Ivan Ugrin: Kako je premijer ‘oblizao’ oko oltara

U našim južnim hrvatskim krajevima postoji običaj kod pobožnih katolika da se zavjetnoj prilici Majke Božje prilazi na koljenima, odnosno da se oko nje obilazi puzeći na koljenima, što se naziva “oblisti oko Gospe”. “To je najdublji vanjski znak očitovanja pobožnosti na zavjetnom hodočašću”, napisala je u jednom znanstvenom radu dr. sc. Jelka Radauš Ribarić (1922. – 2015.).

Nešto slično ovom pučkom običaju “oblizivanja” oko oltara, poduzimao je ovih dana hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je nakon zagrebačkog prosvjeda protiv ratifikacije Istanbelzebulske konvencije, održanog u subotu 24. ožujka, dan poslije krenuo u akciju uvjeravanja svekolike hrvatske javnosti kako je on ipak veliki katolik, suprotiva gotovo 99 posto klerika i vjernika Crkve u Hrvata koji se protive dokumentu koji na mala vrata uvodi rodnu ideologiju.

Dakle, pođimo redom. Na Cvjetnicu je Plenković došao na misu u župnu crkvu svetog Blaža u Zagrebu. U blizini živi pa je ponekad i prije znao tu dolaziti, i svaki put bi ga na kraju mise župnik kurtoazno pozdravio. I vjernici bi u crkvi aplaudirali u čast premijeru. Na Cvjetnicu, iz crkvenih klupa nije odjekivao pljesak, tek žamor vjernika.

Idemo dalje. Sve se zbiva u Velikom tjednu. Na Veliki četvrtak, 29. ožujka, obilazi županijske ogranke stranke u Zadru i Šibeniku. U prolazu ga, na njegov zahtjev, u privatni posjet prima zadarski nadbiskup i ujedno predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, o čemu javnost ništa ne zna do zbunjujućeg Puljićeva intervjua za Hrvatski katolički radio, koji je objavljen u srijedu 4. travnja.

Na Veliki četvrtak navečer eto ga i u njegovu zavičaju, u mjestu Svirče na otoku Hvaru. Pojavio se u crkvi, taman dok je župnik držao prediku. Kad je s pratnjom sjeo u prvi red, vjernici su se iza njega podigli i ostavili nekoliko redova praznih klupa. Slike o tome govore više od riječi. Sutradan, na Veliki petak, došao je u oproštajni posjet hvarskom biskupu Slobodanu Štambuku. Potonji mu je o svemu održao pištulu u četiri oka.

Međutim, čini se da ga ni to nije pokolebalo. S cijelom svitom na uskrsno jutro pojavio se na misi kardinala Josipa Bozanića. Službene stranice Zagrebačke nadbiskupije, IKA, ne navode da je uopće bio u katedrali. Nema ni fotografija rukovanja kardinala s uzvanicima. Ali se zato odnekud na stranicama Vlade i HDZ-a objavljuju slike i vijest o privatnom susretu na Kaptolu…

I onda kad je ministar Kuščević prije sjednice Vlade u četvrtak 5. travnja već počeo likovati kako ga raduje da Crkva razmišlja, kao hladan tuš odjeknula je naknadna reakcija nadbiskupa Puljića: “Ratifikacija Istanbulske bila bi štetna za narod i državu!” Nadam se, samo, da nam premijer, od velikog “puzanja”, nije na kraju ozlijedio koljena. Treba u ovakvoj političkoj situaciji znati stajati čvrsto na nogama.

Izvor: Ivan Ugrin/Misija

Odgovori

Skip to content