Josip Jović: Još jedno Plenkovićevo biti ili ne biti

Predsjednik Vlade i ujedno predsjednik povjerenstva za provedbu strategije odgoja i obrazovanja Andrej Plenković našao se pred još jednim, do sada najozbiljnijim biti ili ne biti. Njegov prijedlog da voditelj radne skupine za reformu bude Matko Glunčić, fizičar s Prirodoslovnog fakulteta i državni tajnik za znanost, koji je usto dobio i najviše bodova u vrednovanju prijava na natječaj, ne prolazi.

Protivi se koalicijski partner HNS i oporba, a podupire ga tek Hrast. Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, tvrdi da nikako, ali baš nikako, ne može prihvatiti osobu koja se protivi provedbi reforme.

Ministrica Blaženka Divjak također ne želi Glunčića i ima očito svoga kandidata. Tu je i nezaobilazni Gordan Maras iz SDP-a, koji veli kako onaj tko je protiv građanskog odgoja ne može biti na čelu procesa reforme školstva, a njegov izbor bio bi “ustupak ekstremnoj desnici”!

I na koncu Milorad Pupovac, onaj koji presuđuje u konačnici poručuje kako ni jedan čovjek, dakle ni Glunčić, nije vrijedan reforme i koalicije. Opet svjedočimo nevjerojatnim medijskim i inim manipulacijama.

Glunčić je predstavljen kao protivnik svete reforme, slično kao što se protivnici Istanbulske konvencije predstavljaju kao protivnici sprječavanja nasilja nad ženama. Čovjek, prema vlastitim izjavama, naime, nije protiv reforme, ali ima svoju viziju kako bi ta reforma trebala izgledati. I nije usamljen.

Brojne su recenzije HAZU-a bile vrlo kritične prema ranije predloženom kurikulu. U nas je, izgleda, reforma poistovjećena s onim što je i kako je zamislio Boris Jokić. Reforma to je Jokić i nema drugoga Boga Jokina osim Jokića.

Tko nije za Jokića, taj je protivnik reforma, obično desničar i konzervativac, i to ekstremni. Iz Marasovih riječi jasno se vidi kako se cijela bitka vodi oko ideologije. Problem će, možda, biti riješen u petak, iako se kompromis ne nazire.

HNS se otpočetka, pristajući na koaliciju, postavio kao vlasnik reforme, u to je reformu uložio sav svoj politički kapital, ona je istaknuta kao razlog pristajanja na suradnju s HDZ-om, a bez svog čovjeka koji će voditi cijeli posao, naročito ako to bude Glunčić, sve dolazi u pitanje.

I zato neće pristati na Plenkovićev prijedlog. Inkluzivni Plenković je sklon kompromisima, ali se našao na tankom ledu. Previše je popuštao, previše je ustupaka napravio lažnoj ljevici i još lažnijim liberalima, počevši od raskida koalicije s Mostom, pristajanja na koaliciju s HNS-om, preko zaključaka vijeća za prošlost, uklanjanja HOS-ove spomen-ploče, smjene Dijane Vican s mjesta predsjednice povjerenstva kojega sada on osobno vodi, pa do spomenute konvencije iz Istanbula.

Zbog svega toga izgubio je puno poklonika i u stranci i među biračima. Još jedno popuštanje i mogao bi politički posve bankrotirati. No, vlast je čvrsta spona, iako trenutno izgleda kako se tanka nit koalicije još više stanjila.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content