TwitterFacebookPinterestGoogle+

Splitsko sjemenište i Nadbiskupijska gimnazija proslavili Blagovijest

  • Written by:

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić” proslavili su u ponedjeljak 9. travnja svetkovinu Navještenja Gospodinova i svoju zaštitnicu – Gospu od Blagovijesti.

Svečano euharistijsko slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji su bili šibenski biskup Ante Ivas, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa don Eduard Punda, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije don Josip Dukić, svećenici koji djeluju u sjemeništu i školi, v.d. dekana i profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, rektor i odgojitelji Centralnoga bogoslovnog sjemeništa te ostali svećenici.

„Ovaj blagdan već od vremena svetih otaca nazivan je zorom spasenja, uzrokom i izvorom naše sadašnje i vječne radosti. Neka nam svima Majka utjelovljene Riječi svojim primjerom prihvaćanja Božje volje pomogne da i mi iz dana i dan jedni drugima budemo izvor i uzrok životne radosti kroz uzajamno prihvaćanje”, rekao je na početku slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić te pozdravio okupljene biskupe i svećenike, sjemeništarce i gimnazijalce, njihove roditelje, prijatelje i rodbinu, dominikanske sjemeništarce, bogoslove, isusovačke novake, časne sestre, kandidatice, ravnatelje splitskih srednjih škola i sve okupljene vjernike.

Čestitajući dan Sjemeništa i Gimnazije te blagdan Gospe od Blagovijesti, nadbiskup Barišić kazao je kako ovu svetkovinu proslavljamo u zajedništvu s Gospodinom, no kako je ova svetkovina, svetkovina i Majke Marije i svih nas, jer „ljubav Božja je ovdje na djelu za sve nas”.

Nije slučajno, napomenuo je nadbiskup kako je kroz vrijeme pokušavano da datum proslave ove svetkovine bude i početak nove godine i kako su, iako nisu imali tehnička, medicinska, znanstvena saznanja koje mi danas imamo, bili u pravu jer čovjekov život započinje začećem i početak utjelovljenja riječi Božje započinje začećem.

„Ovo je dosta početak utjelovljenja Sina Božjega koje je završeno na križu. Postao je čovjek i ulazio je u našu životnu situaciju. Majka Marija na početku je rekla ‘neka mi bude’ no to nije bilo dovoljno, pratila je svoga Sina čitavim svojim životom. I pod križem bio je opet njezin ‘fiat’ ostvaren do kraja. I Sin Božji vršio je volju Božju koja se ne može vršiti bez povjerenja i ljubavi”, rekao je mons. Barišić te pozvao da uz sav manjak ljubavi, našu nedosljednost, suprotstavljanja, nepovjerenja, naš manjak zahvalnosti iskreno se trudimo prepoznati i slijediti volju Božju u svojim životima.

Na misnom slavlju svetkovine Blagovijesti već tradicionalno propovijeda sjemeništarac maturant. Ove godine homiliju je održao Marko Budimir, koji je na početku rekao kako ponekad zaista vršimo volju Božju ali samo dok se ona slaže s našim željama ali „kad-tad Njegova se logika usprotivi našoj i tu će biti naš izbor: s Bogom ili bez njega”. Istaknuo je kako se ne možemo kockati sa spasenjem, jer sud je samo jedan potpun i pravedan i kako nema žalbe. Na neshvatljiv način bit će ispunjena i pravednost i milosrđe, a osuda je ili vječna radost ili vječna patnja. „Treba poput trenutka navještenja, biti ispunjen ljubavlju, a Bog je ljubav”, zaključio je.

Pozdrave i zahvalu na kraju misnog slavlja izrekao je ravnatelj Punda. „U događaju Navještenja dobili smo ne samo dobar primjer slušanja i vršenja Božje riječi. Dobili smo i Spasitelja koji nas može spasiti i od svih naših nesposobnosti otvoriti se Bogu. Molimo Majku Mariju da nas nauči otvoriti se Božjoj riječi da se i u nama može začeti Isus Krist i da ga ne zatvorimo u sebe, nego da ga naučimo donositi drugima”, zaključio je don Eduard.

Misno slavlje obogatio je mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević. Proslava je završila zajedničkim objedom.

Izvor: Misija / Zdravka Andrijašević; Foto: Petar Jurčević

Komentari