Sveti Josip Moscati

Današnji sveti zaštitnik je Josip (Giuseppe) Moscati, talijanski liječnik, znanstvenik i sveučilišni profesor. Rodio se 25. srpnja 1880. u Beneventu (Kampanija), 50 kilometara sjeveroistočno od Napulja, kao sedmo od devetoro djece ugledne činovničke obitelji.

Od 1884. živio je zbog očevog posla (savjetnik prizivnog suda) u Napulju. Peppino, kako su ga od milja zvali, od malih nogu bio je pobožan. Osnovnu i srednju školu završio je s odličnim uspjehom, a 1897. upisao se na medicinski fakultet u Napulju. Za vrijeme studija svoju vjeru još je više produbio i ojačao. Godine 1903. završio je medicinu, a 1904. počeo raditi kao liječnik. Iskazao se istinskim čovjekoljubljem i mnogim dobrim djelima. Posvetio se neizlječivim bolesnicima, organizirao posebnu njegu bolesnika zaraženih bjesnoćom, nakon erupcije Vezuva (1906) spašavao pacijente iz bolnice u naselju Torre del Greco, a prigodom epidemije kolere (1911) iskazao ogromnu požrtvovnost. Član Kraljevske akademije kirurške medicine od 1911, upravljao je mnogim bolnicama i medicinskim društvima, predavao na brojnim sveučilištima i među prvima eksperimentirao s korištenjem inzulina u liječenju šećerne bolesti. Za vrijeme I. svjetskog rata organizirao je bolnicu za ranjenike.

Došao je na glas kao izvanredan dijagnostičar, pripisivali su mu nadnaravne i čudesne sposobnosti ozdravljivanja, a kolege liječnici i bolesnici cijenili su ga zbog njegova znanja i brojnih vrlina. Siromahe je liječio besplatno, a zarađeni novac davao u dobrotvorne svrhe. Uz svoju liječničku službu brinuo se i za duševno stanje svojih pacijenata i za spas njihovih duša. Slavni liječnik, znanstvenik i istraživač, savjestan i zauzet u svojoj službi, nesebičnog i samilosnog srca, bio je čitavim svojim bićem uzorni kršćanin. Svaki dan je odlazio na misu i pričešćivao se. Naročitu pobožnost gajio je prema Blaženoj Djevici Mariji i Bezgrešnom Začeću. U svojem relativno kratkom životu učinio je mnogo toga, a bolovao je samo nekoliko dana. Preminuo je u Napulju na današnji dan, 12. travnja 1927. Sprovod mu je bio veličanstven i svi su govorili o „svetom napuljskom liječniku“. Blaženim ga je 1975. proglasio papa Pavao VI, a svetim 1987. papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je liječnika, anatoma, patologa, neženja i osoba koje nisu primljene u redovničke zajednice.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content