Hogan predstavio Direktivu o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom

Na jučer održanoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Phil Hogan najavio je skoro upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga Direktive o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Radi se o važnom dijelu europskog zakonodavstva koji bi trebao ojačati položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom. Upravo je Europski parlament u svojoj Rezoluciji od 7. lipnja 2016. o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom zatražio zakonodavno rješenje te problematike na europskoj razini kako bi se ojačala tržišna pozicija poljoprivrednika te je za to dobio i podršku Vijeća.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da joj je drago da nakon gotovo 2 godine od zahtjeva Parlamenta da se pitanje nepoštene trgovačke prakse zakonodavnim aktom riješi na razini EU, Komisija izlazi pred zastupnike sa svojim prijedlogom. “Riječ je o jednom od najvažnijih zakonodavnih akata o kojem raspravljamo nakon onog o reformi Zajedničke poljoprivredne politike jer je nepoštena trgovačka praksa ‘rak rana’ hrvatske, ali i europske poljoprivrede”, izjavila je Petir.

Povjerenik Phil Hogan istaknuo je kako je “svaki lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika”. Učinkovit i djelotvoran lanac opskrbe hranom jest onaj koji je pravedan. U današnjem prijedlogu u biti je riječ o pravednosti – o davanju glasa onima koji se ne čuju – onima koji su ne svojom krivnjom postali žrtve slabe pregovaračke pozicije. „Današnjom inicijativom za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi želi se ojačati pozicija proizvođača te malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom. Isto tako inicijativom se želi osigurati snažna i učinkovita provedba propisa. Povjerljivim postupkom pritužbe želimo iz lanca opskrbe hranom izbaciti ‘faktor straha’”, kazao je Hogan.

Nepoštene trgovačke prakse koje se Direktivom trebaju zabraniti jesu kašnjenje plaćanja za pokvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbe u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora i prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda. Druge prakse bit će dopuštene, ali samo ako su ih stranke unaprijed jasno i nedvosmisleno ugovorile. Te prakse mogu biti vraćanje neprodanih prehrambenih proizvoda dobavljaču, naplaćivanje dobavljaču sklapanja ili produženja ugovora o isporuci prehrambenih proizvoda, plaćanje promidžbe prehrambenih proizvoda koje kupac prodaje za dobavljača ili za njihovo stavljanje na tržište.

Prijedlogom Komisije od država članica zahtijevat će se da odrede javno tijelo koje će biti nadležno za provođenje pravila. U slučaju dokazane povrede to će tijelo biti nadležno za izricanje sankcija koje će morati biti proporcionalne i odvraćajuće. Provedbeno tijelo u državama članicama moći će pokretati istrage na vlastitu inicijativu ili na temelju pritužbe. U tom će se slučaju strankama koje podnose pritužbu omogućiti da zatraže povjerljivost i anonimnost kako bi se zaštitila njihova pozicija prema trgovačkom partneru. Komisija će među provedbenim tijelima uspostaviti koordinacijski mehanizam kako bi se omogućila razmjena najboljih praksi.

Predloženim mjerama dopunit će se mjere koje već postoje u državama članicama te kodeks ponašanja dobrovoljne Inicijative za lanac opskrbe hranom. Države članice mogu prema vlastitoj procjeni poduzeti daljnje i dodatne mjere.

Zastupnica Petir rekla je kako je rješavanje problema nepoštenih trgovačkih praski nužno riješiti na europskoj razini. Ona je u svom izlaganju podsjetila na doprinos rezolucije Europskog parlamenta u kojoj su identificirani ključni problemi s kojima se susreću poljoprivrednici diljem Unije. Ponovila je kako se već doneseni zakoni Unije ne poštuju u cijelosti spomenuvši pri tome nepoštivanje Direktive o rokovima plaćanja te da poljoprivrednici svoj novac čekaju daleko duže od predviđenih 30 dana, nekad i po 6 mjeseci, pa i godinu dana. Također zastupnica Petir navela je i brojne druge primjere nepoštenih praksi s kojima se svakodnevno susreću hrvatski poljoprivrednici. Podsjetila je da je Hrvatska donijela Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom krajem prošle godine te je izrazila nadu kako će njegova primjena ojačana europskom direktivom pomoći hrvatskim poljoprivrednicima da ojačaju svoj položaj na tržištu.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content