Spektakularna izložba o Katarini Velikoj u Zagrebu

Sinoć je otvorena velika izložba ‘Katarina Velika, carica svih Rusa’, koja u Galeriju Klovićeve dvore donosi više od 1000 umjetnina – neke od njih izašle su iz Rusije prvi put. Detalje o projektu otkrila nam je kustosica Iva Sudec Andreis.

Izložba je koncipirana posebno za prostore Klovićevih dvora, a gledajući sva ta djela na okupu stječe se dojam da je carica bila nezasitna u svem tom bogatstvu. Bila je strastvena kolekcionarka, utemeljila je jednu od najvećih zbirki svijeta, živjela je u raskoši.

Zanimanje za izložbu već sada je golemo, ne samo u Hrvatskoj nego i susjednim zemljama, pa je moguće i rušenje rekorda od 40 tisuća posjetitelja koliko je obišlo nedavnu izložbu o Vlahi Bukovcu.

Izložba je organizirana u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga Zagreba, a neprocjenjivi izlošci stigli su iz Državnog muzeja ErmitažMi smo iznimno ponosni na to što nam je muzej Ermitaž otvorio svoja vrata i vrijedne zbirke, i na to što smo zajedno s kustosima Ermitaža koncipirali izložbu za Klovićeve dvore,  rekla je Iva Sudec Andreis.

Kroz izloške i caričine osobne predmete posjetitelji će moći živjeti kako se živjelo na dvoru u ono vrijeme, upoznati njezine reforme koje poticala kako bi modernizirala zemlju, te još mnogo toga,  najavila je Iva Sudec Andreis, koja se nada da će ova izložba Klovićevim dvorima donijeti i novi rekord posjećenosti, jer pozivi i predbilježbe za posjet već stižu u velikom broju.

Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja.

Više o samoj izložbi možete pogledati OVDJE.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content