Predstavljanje knjige „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“ u Kaštel Sućurcu

Predstavljanje knjige „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“ Višnje Starešina održat će se u utorak 17. 4. 2018. g. u 20 sati u Nadbiskupskom kaštelu (MGK), na adresi Gospojska štrada 1 u Kaštel Sućurcu.

Knjigu će predstaviti autorica Višnja Starešina. Organizatori predstavljanja su Hrvatska udruga Benedikt i Gradska knjižnica Kaštela.

Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu , autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata. U knjizi koja se koja se čita kao triler, možete naći dokumentirane odgovore na pitanja: zašto je Vukovar trebao biti krunski slučaj Haaškog suda i kako je postao najveća travestija međunarodne pravde? Zašto je Slobodan Milošević morao umrijeti? Kako je Oluja postala jedina ratna operacija kojoj se sudilo u Haagu? Zašto suci nisu prepoznali isti likvidacijski model u slučaju Srebrenica i slučaju Vukovarska bolnica? Postoji li tajna veza između „hrvatske šestorke“ u Australiji, koja se iz najvećeg protuterorističkog procesa preokrenula u najveću blasfemiju australskog pravosuđa i „hrvatske šestorke“ u Haagu? Kako je stara KOS-ova mreža postupno preuzela upravljanje haaškim procesima? I kako je hrvatska država – nestajala iznutra. 

Višnja Starešina je novinarka, publicistkinja, scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova. U svome je publicističkom i filmskom radu bavi se uglavnom političkim temama iz bliže hrvatske prošlosti i njihovim manje poznatim, nedovoljno istraženim, a nerijetko i kontroverznim aspektima. Autorica je knjiga Vježbe u laboratoriju Balkan, o međunarodnom mirovnom menadžmentu u ratu nakon raspada bivše Jugoslavije, Haaška formula, o prvim pokusnim kunićima međunarodne pravde pred Haaškim sudom, EU u 100 koraka, zbirke kolumni- eseja o hrvatskom putu u EU. Scenaristica je i redateljica dokumentarnih filmova Treći pohod, o infiltraciji Al Q’aide i radikalnog islama u BiH u ratu 1992-1995, Zaustavljeni glas, o posljednjima danima Vukovara i likvidaciji ranjenika iz Vukovarske bolnice, Neprijatelj naroda, o žrtvama komunističkih vlasti nakon Drugog svjetskog rata. Kao stalna dopisnica „Večernjeg lista“ pri UN-u u Ženevi pratila je međunarodne mirovne pregovore bivšu Jugoslaviju, bila je posebna izvjestiteljica iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Piše tjedne političke kolumne za Slobodnu Dalmaciju i poslovni tjednik Lider.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content