TwitterFacebookPinterestGoogle+

Niko Kovač, Hrvat na klupi Bayerna: Tragom legendi, Čajkovskog i Zebeca…

  • Written by:

Bivši hrvatski izbornik i još uvijek aktualni trener Eintrachta iz Frankfurta, Niko Kovač, od ljeta će preuzeti Bayern, potvrdio je to danas i veliki njemački klub. Na klupi europskog diva Niko bi trebao ostati tri godine.

Naravno, velika je to čast, kao i priznanje, kako za Niku osobno tako i za hrvatski nogomet. Biti trener kluba kakav je Bayern je i velika obveza, no, kako je Niko i bivši nogometaš spomenutog kluba tako ne bi trebalo biti problema, barem što se tiče prilagodbe, donose njemački mediji, koji su hrvatskom treneru očekivano posvetili veliku pozornost.

Ne postaje se trener Bayerna svaki dan, iako Niko Kovač nije prvi Hrvat na klub kultnog bavarskog kluba. Naime, prije 46-godišnjeg Kovača Bayern su vodila dva velika hrvatska nogometna imena, doduše bilo je to jako davno, Zlatko Čajkovski te Branko Zebec, koji je Dinamo vodio u najuspješnijoj sezoni u povijesti kada su modri osvojili po prvi puta, za sada i jedini, europski trofej tadašnji Kup velesajamskih gradova, danas Europska liga.

Dva Hrvata udarila su snažan pečat u temelje Bayerna kakvog danas gledamo na europskim travnjacima, moćnog i razigranog.  Naime, Čajkovski je na klupu Bayerna stigao davne 1963. godine te je na toj funkciji ostao pet godina. On je uveo Bayern u prvu ligu i s njim osvojio dva Kupa i ondašnji Kup kupova pobjedom protiv Rangersa1967. Iste je godine Dinamo trijumfirao u Kupu velesajamskih gradova.  Čajkovski je trenirao nogometne veličine kao što su  bili Sepp Maier, Franz Beckenbauer, a kasnije i legendarni strijelac Gerd Muller, zahvaljujući kojem je Njemačka sedamdesetih postala Svjetski prvak.

Nakon Zlatka Čajkovskog kao njegov nasljednik došao je Branko Zebec, koji je Bayernu donio naslov prvaka Njemačke nakon 37 godina. Zebec je u Bayernu proveo dvije godine.

Izvor: narod.hr

Komentari