Tihomir Dujmović: Plenković na dva fronta

Kao u nekoj završnoj vojnoj operaciji, moćni vojskovođa Andrej Plenković, otvorio je dva fronta, posve uvjeren da će pobijediti, u prvom redu stoga jer njegovi protivnici nisu nikad bili slabiji.

Tragedija ove arogantne vojničke strategije te zapravo nacionalne tragedije prvog reda, zbog koje je nacija zbunjena kao nikada jer dobar dio i dalje ništa ne razumije, a ne razumije jer mediji uglavnom zamagljuju, premda bi trebali biti tu da pročiste političku ‘šoferšajbu’, leži u tome što Plenković kao politički, odnosno svjetonazorski HNS-ovac, želi srušiti odnosno zaustaviti drugi mandat Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednici možete svašta prigovoriti, ali ne i to da ne razumije nacionalne interese te da se za njih ne bori kao lavica kako zna i umije. Da Kolinda nije na Pantovčaku, Titova bista bi se tamo još kočila, to nikad ne treba zaboraviti!

Osim toga, u ovom trenutku niti HDZ, niti kompletna država, realno nemaju boljeg kandidata za drugi mandat. Uostalom kad pogledate njene prethodnike, od Tuđmana do danas i kada vidite njene potencijalne suparnike, onda stvarno vidite do koje razine je Kolinda superiorna!

No, Plenković na Pantovčaku želi svojeg političkog klona, a ne najboljeg kandidata!

Andrej Plenković je sada otvorio izravni front protiv Predsjednice i naredio je otvoreni juriš svim svojim medijskim suradnicima s obzirom na to da je Kolinda zapravo njegov glavni politički protivnik. Nije to ni Bernardić ni Glas! To je državotvorna Kolinda Grabar Kitarović čiju suverenističku politiku i koncept Jadran-Baltik, Plenković iskreno–prezire.

Drugi front koji je Plenković otvorio je zapravo posve logičan. Petljanci iz HDZ-a koji su osramotili i sebe i povijesnu stranku čije iskaznice imaju, unatoč prejasnoj slici o svojevrsnoj ideološkoj izdaji svojih birača, unatoč punim trgovima prosvjednika i u Zagrebu i u Splitu, ipak su izabrali u toj moralnoj dilemi – svoje džepove.

Od ministara u Vladi koji su besramno podigli ruke za Istanbulsku, premda se s njom intimno ne slažu, ali između načela i privilegija odabrali su dakako privilegije, preko saborskih zastupnika koji su se rukovodili istom logikom, ali za nešto niže cifre.

Vidjevši da je i Crkva pod vodstvom fatalno neodlučnog Bozanića podvojena, vidjevši dakle da svi njegovi ključni oponenti svako jutro najprije pogledaju stanje žiro računa, a onda tek eventualno krenu u političku borbu, Plenković je podignuo na noge sve svoje medijske tenkovske jedinice u ambiciji da neprijatelja-zdrobe.

Za sada se tek artiljerijski priprema glavni juriš pa stoga na upit sprema li se rekonstrukcija Vlade, Plenković, da pojača neodlučnost pobunjenika, odgovara ‘sada ne’, ali mač je već u zraku i samo je pitanje kada će se spustiti na nečiju glavu. I Plenković je zapravo iz svoje perspektive u pravu!

Ako nemate petlje u ovako elementarnim pitanjima kao što je Istanbulska i sutra odgoj vlastite djece, biti iskreni i krenuti u borbu, onda ispred sebe imam moralnu šaku jada koja će šutjeti i kad im kosti pod mojim tenkovima budu pucale! Da je 30 ili 40, a ne 15 zastupnika HDZ-a bilo neodlučno i barem odbilo glasovati, da je Crkva podigla na noge stotine tisuća vjernika, Plenković bi napravio uzmak.

Sasvim sigurno! Jer on nije idiot, inteligentnijeg stvora na vrhu politike odavno nismo imali! No, kad je vidio tu bagažu koja muca dok mu prigovara, kad je vidio kako ih je bez riječi otpora ponizio, pogotovo u Vladi, a onda kad je vidio šaku protivnika u vlastitom parlamentarnom klubu koji nisu bili spremni otići ne korak, nego milimetar dalje, rekao je svojoj vojsci da mogu krenuti u čišćenje preostalih džepova otpora.

I tako smo došli do rekonstrukcije Vlade. Tzv. rekonstrukcija Vlade tobože zbog neprovedenih reformi, kojom se pravda ova tenkovska ofenziva, retorika je zapravo za niže vrste. Reforme naime ozbiljno nikad nisu bile na dnevnom redu ove kao i ranijih Vlada, a kad bi se najavljena rekonstrukcija rukovodila tim uznositim ciljevima onda bi prvi odletio ministar zdravstva koji je višestruko dokazano nesposoban!

Pa ipak, gle čuda, njega na ovom popisu nema! Zato što je politički podoban! Ali, zato na popisu onih koji bi mogli odletjeti ima imena onih koji bi sutra mogli pokazati posve iskreno lice poput Gorana Marića, čak i Lovre Kuščevića, pa će Plenkovićev medijski partizanski bataljun sve što nađe ispred sebe, bez puno galame –pomesti.

Da, naravno da su tekstovi na temu rekonstrukcije Vlade u Jutarnjem bili probni baloni, da se vidi tko će se i koliko koprcati kad bude uhvaćen u mrežu što otpad nosi na politički Jakuševac, ovo je tek najava, ali najava nečega što je neumitno. Jer, Plenković nošen filozofijom: ili ja ili oni, prezire desno krilo u HDZ-u, prijezirom jedne Vesne Pusić.

Kako je u prilici stati na glavu toj ‘ustaškoj zmiji’, on nošen svojim iskrenim uvjerenjima, svojim habitusom, svojim briselskim obećanjima, izgovorenim ili samo naznačenim, nema nikakve dileme. Gledamo li sportski na ovo, postavlja se pitanje: a zašto i ne bi kad ispred sebe ima ljude bez snage, osobnosti i vizije? Ljude posve nesvjesnih povijesne odgovornosti koja im je zadana.

Jer, ako Plenković očisti HDZ ( mudar je pa neće Brkića odmah dirati, ali doći će i on na red u ovoj ofenzivi) od svojih javnih oponenata i krene primjerice s alternativnom kurikularnom reformom koja je de facto i de jure ilegalna u širem smislu te riječi, ako sutra posluša Pupovčeve ucjene glede ZDS i paralelno legalizira petokraku, ako pri tom povuče i ostale poteze iz repertoara Vesne Pusić, on će ovu krizu preliti na ulicu.

Jer, narod više neće imati, ali baš nikakvih relevantnih predstavnika u legalnoj vlasti pa će biti prisiljen svoju muku istresti na ulici. To je dakako najgori mogući scenarij jer je to uvod u kaos.

U zemlji koja živi u laži, pa žmiri na stampedo odlaska iz zemlje, u zemlji koja se hvali napretkom BDP-a od 2,5 posto (znajući da je zbog kamatnih stopa sve ispod tri posto ništa!), u zemlji koja počiva ne nepravdi jer pravne države nema, nestanak još i te šake političkih domobrana zakonito će ljude izvesti na ulicu.

Za taj kaos koji nam na jesen prijeti ne treba kriviti samo Andreja Plenkovića jer je očito da on s ovim svijetom nema gotovo ništa zajedničko, da on odrađuju briselske naloge, da je on ovdje rječnikom šuvarovske školske reforme ‘na praksi’.

No, oni koji ostaju, oni kojima smo vjerovali, oni koji dvoje, oni koji zapravo šute i traže milost, oni koji plješću tiraninu da ne budu pogubljeni, oni sutra neće imati nikakve niti vrijednosti niti težine.

Ima li među njima nekoga koga moral i srce ipak nose, nekoga tko neće moći prešutjeti ovu izdaju svih izdaja, ili je Plenković savršeno dobro pogodio da bagerima te kukavice treba odnijeti na politički Jakuševac jer samo smetaju budućoj idili velike koalicije, vidjet ćemo vrlo brzo.

Izvor: Tihomir Dujmović/direktno.hr

Odgovori

Skip to content