Branitelji Rijeke nemaju gdje ni svijeću zapaliti

U Gradu Rijeci, iz kojeg je tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rat, na bojištima diljem Hrvatske, smrtno stradalo više od 200 hrvatskih branitelja, još uvijek ne postoji dostojno spomen obilježje.

Već godinama postoji Most hrvatskih branitelja, gotovo u samom centru grada, gdje se povremeno polažu vijenci i pale svijeće za sve poginule i nestale.

Međutim, to se na žalost ne može nazvati nikakvim spomen obilježjem, jer su tamo „nabacane“  nekakve betonske ploče na kojima baš ništa ne piše!

Nema hrvatskog grba, nema ni rečenice da je to mjesto pijeteta za sve stradale  u obrani i stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a poglavito iritira  činjenica da nema ni imena poginulih, ili bolje rečeno to je most baš kao i svaki drugi, iako ga tamošnje vlasti nazivaju „braniteljskim“.

Ovaj grad, međutim, i te kako zaslužuje dostojno i primjerno spomen obilježje, tim prije što je na riječkom groblju sahranjen iznimno veliki broj Junaka Domovinskoga rata, ali i članova njihovih obitelji.

Oni koji odlučuju o ovakvim stvarima, obično kažu –nema novaca!

Jadno i sramotno.

A mi bi prije svega Grad Rijeku i njihova bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika upitali: a kako ima novaca za uređenje nekadašnjeg Titovog broda „Galeb“, kojeg će relativno brzo za ne male novce pretvoriti u muzejsku postavu, da građani ovog kraja, ali i turisti, mogu uživati, kao što je nekada u njemu uživao i Josip Broz Tito?

Na taj način promovirat će se Tito i partija, a dakako i propali komunizam. Kad se to uredi bit će to pravi, istinski spomen na Jugoslaviju protiv koje smo se borili, Tamo će se uz ostalo, bojimo se, održavati i tribine o komunističke povijesti, pa možda i SDP seminari!

Ali, kako to, pitaju se mnogi, imaju novaca (koliko treba) i za jadne predstave nekakvog Frljića i nekakvog Šerbedžije! Sve što nema veze sa stvaranjem hrvatske države i njezinim žrtvama ovdje je, čini se, dobro došlo.

Crvena Rijeka još će se više,kako stvari idu,  ugušiti u toj boji!

“Sramotno, ali je tako.

Most je most, a spomen obilježje je ipak nešto drugo!

Ovo je, što se tiče branitelja i članova njihovih obitelji, –podvala.

Ako Obersnel, Linić, Komadina, Jovanović i ostali drugovi žele vidjeti kako izgleda pravo, istinsko spomen obilježja stradalima u Domovinskome ratu, onda  neka odu u središte Knina, a ovo neka presele ako nikamo drugamo, a ono „u more“, da ne provocira i zagađuje sve ono što su učinili ljudi koji su bili prvi kad je trebalo.

Dosta je paljenja svijeća i odavanje počasti na mostu, kao na livadi!

Ne, za to se nismo borili!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Odgovori

Skip to content