Upute vjernicima o dolasku u grad Hvar na biskupsko ređenje

Organizacijski odbor Hvarske biskupije, oformljen za biskupsko ređenje mons. Petra Palića 30. travnja u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru izdao je priopćenje s detaljnim uputama vjernicima o mogućnostima dolaska u grad Hvar.

Odbor na početku poziva zainteresirane za dolazak na biskupsko ređenje da se jave organizatorima na razini župe, dekanata ili biskupije, a kako bi organizatori mogli znati točniju brojku sudionika u Hvaru s obzirom na potrebe organiziranja prijevoza. Prema dostupnim informacijama, hodočasnici s otoka Visa u Hvar će doći redovitom trajektnom linijom, dok se dolazak vjernika s Brača očekuje katamaranskom linijom iz Milne. Kako je najavljeno, vjernici iz Dubrovačke biskupije, njih nešto više od petstotinjak, na Hvar će doći iz Orebića, dok će šestotinjak hodočasnika iz Kistanja i Zagreba pristići izvanrednim katamaranskim linijama.

Na sami dan biskupskoga ređenja, u ponedjeljak 30. travnja, hodočasnici će na raspolaganju imati nekoliko mogućnosti putovanja. Trajekt iz Splita za Stari Grad polazi u 6 sati s dolaskom u Stari Grad u 8 sati. Iz Splita za grad Hvar vozit će i katamaran agencije „Krilo – Kapetan Luka” s polaskom u 7.40 sati i dolaskom u 8.40 sati, a preporučuje se zbog ograničenoga broja putnika kartu osigurati ranije.

Iz odbora preporučuju da se izbjegava dolazak na otok Hvar osobnim vozilima jer im neće biti omogućen ulazak u grad Hvar, s obzirom da će policija propuštati samo vozilima s propusnicama. U tom slučaju, ističu organizatori, važno je najaviti dolazak kako bi se mogao osigurati dovoljan broj linija za transfer od Staroga Grada do Hvara. Dodaju kako postoji mogućnost i dolaska iz Staroga Grada u Hvar taksi prijevoznicima. Hodočasnici će moći na otok Hvar stići i trajektnom linijom iz Drvenika prema Sućurju koji polazi u 8 sati, ali, ističu, kako po dolasku toga trajekta nije osiguran organizirani transfer od Sućurja do grada Hvara.

Po dolasku u Hvar na nekoliko punktova hodočasnici će moći dobiti prigodni vodič za sudjelovanje u liturgijskome slavlju biskupskoga ređenja. Na raspolaganje sudionicima slavlja bit će dostupni redari i volonteri koji će se nalaziti na svim važnijim punktovima i ulazima na središnji hvarski trg Sv. Stjepana odakle će hodočasnici pratiti slavlje ređenja.

Organizatori napominju i mogućnosti povratka iz Hvara poslije misnoga slavlja koje bi trebalo završiti oko 13 sati. U tijeku su tako pregovori s državnim brodarom Jadrolinijom o uvođenju izvanredne katamaranske linije iz Hvara prema Splitu oko 14 sati, o čemu će organizatori uputiti obavijest pravovremeno.

Dogovoreno je i zaustavljanje trajekta u Hvaru na redovitoj liniji Vela Luka – Split koji bi oko 18 sati trebao primiti hodočasnike. Osim gostiju iz Zagreba i Kistanja tim trajektom moći će putovati i ostali hodočasnici prema smještajnim kapacitetima, koji će prethodno trebati osigurati kartu u hvarskoj agenciji Jadrolinije. Osim toga, katamaran agencije „Krilo – Kapetal Luka” iz grada Hvara krenut će za Split u 19.35 sati s pristajanjem u Milni gdje će ostaviti hodočasnike s otoka Brača.

Povratak s otoka Hvara za Split osiguravaju i dvije redovite trajektne linije iz Staroga Grada, u 14.30 sati i u 17.30 sati. Organizatori napominju da za prvi trajekt u povratku nema redovite autobusne linije do Staroga Grada, dok ona postoji za trajekt u 17.30 sati s polaskom iz Hvara u 16.30 sati.

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content