Plenković na summitu SEECP-a – Cerar: Nećemo popustiti

Premijer Andrej Plenković sudjeluje u Brdu kod Kranja na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Razgovarat će o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om. 

Obraćajući se novinarima slovenski premijer Miro Cerar kazao je kako je susret bio uspješan. Govoreći o sadržaju današnje rasprave na summitu, Cerar je rekao da Slovenija podržava proces širenja EU-a unije na države zapadnog Balkana i pruža im pomoć u tom procesu, te na potrebu širenja na te države upozorava i druge članice EU-a, a zauzima se i za uključivanja država iz regije koje to žele u NATO savez jer to shvaća kao proces osiguranja stabilnosti regije.

Odgovarajući na pitanja o odnosima s Hrvatskom kazao je kako je s premijerom Andrejem Plenkovićemrazmijenio nekoliko riječi te dodao kako su ‘i dalje u slijepoj ulici’. “Slovenija je otvorena za dijalog kad on ima smisla” kazao je. Izvijestio je da je Slovenija “bila primorana” Bruxellesu pisati u vezi arbitražnog sporazuma i Ljubljanske banke. Nezadovoljni su presudama hrvatskih sudova, za koje je kazao da su protupravne i neprihvatljive. “Imamo dobrosusjedske odnose, ali nećemo popustiti kada se radi o našim interesima”, zaključio je. 

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. u Sofiji kako bi se ojačala regionalna suradnja, sigurnost i stabilnost, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo. Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija koja je i domaćin ovog summita. Na jučerašnjem uvodnom sastanku visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica dogovoreno je da će inicijativom nakon Slovenije jednu godinu predsjedavati BiH, a onda će tu ulogu preuzeti Kosovo.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content