Predstavljen Program proslave Dana grada i blagdana svetog Duje

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Miroslav Vidović i direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić predstavili su danas na konferenciji za novinare Program ovogodišnje proslave Dana grada i blagdana svetog Duje.

„Sudamja je glavna splitska fešta kod koje nam je u fokusu vratiti osmjeh građanima na lice, ali i privući veliki broj naših gostiju. Sudamja temeljno ima i duhovni karakter, a nadbiskup Marin Barišić je praktično suorganizator ovih svečanosti“, kazao je uvodno gradonačelnik, dodavši da su predviđena 73 programa, kako svjetovna, tako i sakralna, kulturnog, glazbeno-zabavnog, gastronomskog, sportskog i sajamskog karaktera. Kao posebnost ovogodišnje Sudamje istakao je sjednicu hrvatske Vlade, koja će se održati 4. svibnja u Splitu i na kojoj bi se trebale donijeti važne odluke, koje će, kako je rekao „determinirati razvoj, ne samo grada, nego i naše aglomeracije i cijelog hrvatskog juga“. Naglasio je da će neposredno prije zasjedanja Vlade, u Hrvatskom narodnom kazalištu biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će središnje događanje biti dodjela nagrada zaslužnim Splićanima. „Održat će se i niz događanja međunarodnog karaktera, jer Sudamja nije samo fešta Splićana, Splitsko-makarske nadbiskupije i vjernika okolnih gradova, nego i brojnih gostiju koji dolaze u naš grad. Želimo pomaknuti početak sezone na vrijeme Sudamje i s njom izbrendirati grad kao grad temperamenta, baštine i svih drugih ljepota koje su doprle do ljudi kroz razne aktivnosti – kroz ULTRU, kroz sportska natjecanja, koja događanja su pronosila i pronose sliku našeg grada. Želimo da ta slika bude prenesena i kroz ono što mi zapravo jesmo u svoj svojoj punini – grad kulture, baštine, tradicije, veselja, nasmijanih ljudi, ali i suvremenih događanja“, rekao je gradonačelnik Krstulović Opara, navevši pritom izložbu u suradnji s gradom prijateljem Doverom, tradicionalne veslačke regate triju sveučilišta – splitskog i onih iz Oxforda i Cambridgea, kao i nadmetanje u konkurenciji 12 evropskih sveučilišta. „Vraćamo se i tradiciji, kao što je jelo za Sudamju – janjetina s bižima i ljetnoj odjeći, nadajući se da će nas vrijeme poslužiti. Siguran sam da će Splićani i naši gosti pronaći način da Sudamju proslave na najbolji mogući način“, zaključio je gradonačelnik, spomenuvši za kraj svetkovinu Dana Marjana, biciklijadu do Žnjana te koncert grupe Simple Minds, kojim se, kako je rekao „britanskom emitivnom tržištu šalje snažna poruka“ pozivajući njihove turiste.

Zahvaljujući gradonačelniku na radu, energiji i poticajima prema Nadbiskupiji i svima drugima da se zajedničku proslavu digne na što višu razinu i da se njen odjek čuje što dalje, vikar Vidović je zahvalio i Turističkoj zajednici, ali i svima drugima koji su dali svoj doprinos da proslava bude što ljepša i uglednija. On je pozvao sve župe i vjernike da dođu, kao nekada, okićeni, u nošnjama, sa barjacima i da budu ures grada, a na čast svetog Dujma. „Proslavu počinjemo devetnicom u katedrali 28. travnja i svake večeri će se služiti sveta misa. Također, održavat će se prigodni kulturni programi, što završava užežin svetog Dujma, uočnicom – svečanom večernjom, kada se tradicionalno otvara moćnik svetog Dujma, što tradicionalno čine prepozit prvostolnog kaptola i splitski gradonačelnik. Potom slijedi središnje misno slavlje, zajedno s procesijom, koje ove godine predvodi mladi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić za kojeg sam siguran da će nam tom prilikom uputiti prave riječi ohrabrenja“, kazao je vikar Vidović pozvavši sve da dođu na proslavu Sudamje.

Govoreći o programu Turističke zajednice, direktorica Vukšić je kazala kako se ove godine izašlo iz lokalnih okvira te je on dobio „međunarodni štih“ zahvaljujući prvenstveno muzičkom programu i koncertima. „Također, da bi podržali tu međunarodnu priču, angažirali smo brojne strane novinare i blogere, kako bi oni predstojećih dana vjerno svjedočili, perom i kamerom, što se u gradu događa. Intencija je bila, ne samo da vide kako mi slavimo svog zaštitnika, nego i da vide zašto je Split šampion turizma, jer su upravo naš način života, naš mediteranski duh, naša dobra hrana i naši bogati običaji doprinijeli da zaslužimo to prestižno mjesto na turističkim kartama svijeta“, kazala je direktorica Vukšić, istaknuvši da će se programi TZ-a, počevši od Turnira ‘o balot, preko Gastro geta, fešte Svetog križa, manifestacije neka Riva u cviću pliva, susreta dalmatinskih klapa, Praznika cvijeća i Fešte spize pa do kraja Sudamje tombole i velikog koncerta te održavati u svim dijelovima grada. „Nadam se da ćemo svi uživati u bogatom programu, jer nam je najveća želja da uživaju naši građani, a budemo li mi uživali, uživat će i naši gosti“, zaključila je direktorica Vukšić.
Na konferenciji je uz program proslave predstavljen i posebni plakat za ovogodišnju Sudamju.

Cjeloviti program ovogodišnje proslave Dana grada i blagdana svetog Dujma nalazi se na web stranici Grada Splita www.split.hr .

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content