Ivana Petrović: “Hrvatska bi se prema Srbiji trebala postaviti i kroz proces pregovora pristupanju EU”

Ivana Petrović, urednica vanjske politike Nove TV smatra da postoji mogućnost da je reakcija izostala jer premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nisu još usuglasili stav vezano za pitanje srpskih protumjera, ali i da je moguće da će sve prešutjeti jer tehnički odnosi sa Srbijom funkcioniraju, javlja dnevnik.hr.

“Primjerice, mješovite pravosudne komisije sastale su se u Zagrebu, što znači da je komisija iz Srbije bez problema došla u Zagreb razgovarati o pitanjima koji su njima na agendi”, rekla je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Podsjeća da su protumjere Srbije bile očekivane. Međutim, također i Hrvatska, kaže Petrović ima bilateralne instrumente da Srbiji odgovori.

Napominje i da bi se Hrvatska prema Srbiji trebala postaviti i kroz proces pregovora pristupanju EU, a jedan od instrumenata nalazi se i u Lisabonskom ugovoru Europske unije.

“Sporazum iz Lisabona predviđa da zemlje članice EU prilikom prijema novih zemalja članica mogu raspisati referendum i tražiti mišljenja svojih građana, da se vidi žele li oni tu novi članicu u klubu ili ne žele. Za svako sljedeće proširenje sigurno će biti tri do četiri referenduma. Mislim da će ga Nizozemska prva raspisati, pa zašto ga ne bi raspisali i mi”, smatra Petrović.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Odgovori

Skip to content